Szegedi hírek

2024.05.29. 17:24

A fenntartható turizmust tanulják egymástól

A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében tanulnak egymástól turisztikai vállalkozások hat ország részvételével egy uniós programnak köszönhetően. Magyarországot 16 Csongrád-Csanád vármegye résztvevő képviseli.

Timár Kriszta

Szegeden előadásokat hallgattak a program résztvevői, illetve két vendéglátóhelyet is megismertek. Fotó: Gémes Sándor

Hat ország vesz részt abban az európai uniós projektben, amely a turisztikai kkv-k és a közösségi turisztikai rendszerek kapacitásait építi ki a körkörös turizmus előmozdítása, valamint a környezetvédelmi elvek, gyakorlatok és szabványok elfogadása érdekében. Magyarországot 16 Csongrád-Csanád vármegyei turisztikai vállalkozás – szállodák, éttermek, kávézók – képviseli a programban, akiket pályázat útján választottak ki. Az országban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara végzi a projektmunkát a programban, a 16 vármegyei vállalkozót is a szervezet fogja össze.

Az 1,3 millió euró összköltségvetésű projektben pénzügyi támogatást kapnak a résztvevők ahhoz, hogy fenntartható gyakorlatokat sajátítsanak el

 – mondta el lapunknak Durovic Eva projektmenedzser.

Fotó: Gémes Sándor

Coachingon vesznek részt, ahol a branding, üzletfejlesztés, marketing vagy digitalizáció témakörében fejlődhetnek, illetve megszereznek egy fenntarthatósági tanúsítványt. Mindezek mellett pedig egy-egy külföldi tanulmányúton is részt vehetnek, hogy valós példákon keresztül láthassanak nemzetközi jógyakorlatokat. A projekt végén pedig egy közös szolgáltatási csomagot is létrehoznak a magyar résztvevők, így a köztük lévő együttműködést is tudják erősíteni

 – sorolta a projektmenedzser.

Fotó: Gémes Sándor

A projekt egyik résztvevője a Kapca x Rézhárs Bisztró, mely szerdán látta vendégül a projekt külföldi résztvevőit Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból és Görögországból. Balla Máté, a bisztró tulajdonosa elmondta, számukra a fenntarthatóság kiemelten fontos: helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat és szezonális bisztró étlappal bővítették a kínálatot, hogy minél kevesebb alapanyagot kelljen utaztatni messzi országokból.

Saját kertünk is van, ahol a megtermelt zöldségeket a konyhai zöldhulladékból készült komposzttal neveljük 

– tette hozzá.

Fotó: Gémes Sándor

Szegeden ezt a jógyakorlatot tanulmányozták a projekt résztvevői, akik délután az Alkimista Kulináris Műhelybe is ellátogattak, mely a zöld Michelin-csillagra pályázik. A következő két napban még elutaznak Mórahalomra, Ópusztaszerre és Makóra is.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában