2024.05.29. 17:24
A fenntartható turizmust tanulják egymástól
A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében tanulnak egymástól turisztikai vállalkozások hat ország részvételével egy uniós programnak köszönhetően. Magyarországot 16 Csongrád-Csanád vármegye résztvevő képviseli.
Szegeden előadásokat hallgattak a program résztvevői, illetve két vendéglátóhelyet is megismertek. Fotó: Gémes Sándor
Hat ország vesz részt abban az európai uniós projektben, amely a turisztikai kkv-k és a közösségi turisztikai rendszerek kapacitásait építi ki a körkörös turizmus előmozdítása, valamint a környezetvédelmi elvek, gyakorlatok és szabványok elfogadása érdekében. Magyarországot 16 Csongrád-Csanád vármegyei turisztikai vállalkozás – szállodák, éttermek, kávézók – képviseli a programban, akiket pályázat útján választottak ki. Az országban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara végzi a projektmunkát a programban, a 16 vármegyei vállalkozót is a szervezet fogja össze.
Az 1,3 millió euró összköltségvetésű projektben pénzügyi támogatást kapnak a résztvevők ahhoz, hogy fenntartható gyakorlatokat sajátítsanak el
– mondta el lapunknak Durovic Eva projektmenedzser.
![](https://cdn.delmagyar.hu/2024/05/qLGpn-YmWjcf0Mgvcob6vyev4ock9lIuZqHrHaRMv5k/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RlM2RmOGJmMzU2NjQ3MWE5MDQ3YjdhM2I5NTNiMjlh.jpg)
Coachingon vesznek részt, ahol a branding, üzletfejlesztés, marketing vagy digitalizáció témakörében fejlődhetnek, illetve megszereznek egy fenntarthatósági tanúsítványt. Mindezek mellett pedig egy-egy külföldi tanulmányúton is részt vehetnek, hogy valós példákon keresztül láthassanak nemzetközi jógyakorlatokat. A projekt végén pedig egy közös szolgáltatási csomagot is létrehoznak a magyar résztvevők, így a köztük lévő együttműködést is tudják erősíteni
– sorolta a projektmenedzser.
![](https://cdn.delmagyar.hu/2024/05/AnxWHkdurSsvVgMAJUW3cDRcJr0AAOrg20ohQ0BXeHk/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUzZGQ4MDc2MmI2ODQ5ZGNiZDc4NGQzOGJlZDc2ODJh.jpg)
A projekt egyik résztvevője a Kapca x Rézhárs Bisztró, mely szerdán látta vendégül a projekt külföldi résztvevőit Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból és Görögországból. Balla Máté, a bisztró tulajdonosa elmondta, számukra a fenntarthatóság kiemelten fontos: helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat és szezonális bisztró étlappal bővítették a kínálatot, hogy minél kevesebb alapanyagot kelljen utaztatni messzi országokból.
Saját kertünk is van, ahol a megtermelt zöldségeket a konyhai zöldhulladékból készült komposzttal neveljük
– tette hozzá.
![](https://cdn.delmagyar.hu/2024/05/v72ZSMDOyZFLsfrxFP6GH7_8ZJ2Fq2AjJ8Uc9FRoMVQ/fit/1200/801/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY2NGU2NDk0YTgzYjQwNTc5ODM2M2M1ZWJlZWMyNDZl.jpg)
Szegeden ezt a jógyakorlatot tanulmányozták a projekt résztvevői, akik délután az Alkimista Kulináris Műhelybe is ellátogattak, mely a zöld Michelin-csillagra pályázik. A következő két napban még elutaznak Mórahalomra, Ópusztaszerre és Makóra is.
Szegedi hírek
- A zenei vezető a Rebecca produkció láthatatlan motorja
- Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést
- Borovicsék: Apa és lánya először együtt a színpadon a Rebeccában
- A jövő újságírói táboroznak az Agórában
- Szegedből merítenek inspirációt a művésztelep alkotói