Szegedi hírek

2024.05.28. 07:00

Péntekig lehet átjelentkezni, de sok más határidő is lejár

Aki szavazni szeretne a június 9-i önkormányzati választáson, az jó ha figyel, mert ezen a héten lejár néhány fontos időpont. A mozgássérültek például pénteken 16 óráig igényelhetik a szavazósablonokat. A látássérültek pedig ugyaneddig az időpontig kérhetik a Braille-írással ellátott szavazósablonokat.

Suki Zoltán

Figyelni kell, hogy ne legyen gond június 9-én.

Fotó: Mirkó István / Illusztráció

Közeleg az önkormányzati és uniós választások időpontja. Most összeszedtük a határnapokat, amiket be kell tartania annak, aki például nem a lakhelyén szavaz. A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy akadálymentes szavazókört igényelhetnek. A szavazósablonokat május 31-éig kérhetik, az akadálymentes szavazókör használatát pedig június 5-ig. A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell. Országszerte 7913 akadálymentes szavazókör van. Ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes, a választópolgár június 5-én 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet.

A mozgóurna iránti kérelmet meghatalmazott segítségével június 7-én 10 óráig a helyi választási irodához, vagy a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz kell benyújtani.

Ugyanezt elektronikus azonosítással június 9-én 12 óráig, személyesen a helyi választási irodához június 7-én 10 óráig kell megtenni.

Voksolhat az önkormányzati választáson a 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, és 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú és az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező körülbelül 137 ezer választópolgára.

A szavazásra a lakcímkártyáját kell elvinni, és igazolni kell személyazonosságot, érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában