Szegedi hírek

2024.05.17. 21:30

Titokzatos tiszteletadás

Koós Kata

Egy rejtélyes hölgy saját kezével készített koszorúkkal díszítette fel a hadisírokat. Fotó: Gémes Sándor

Rejtélyes jótevő ténykedik a szegedi Belvárosi temetőben. Május utolsó vasárnapján tartják minden esztendőben a magyar hősök ünnepét azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik életüket adták hazájukért. A titokzatos személy az ünnepnap előtt néhány héttel kezdte el feldíszíteni a második világháborús emlékmű környékén található hadisírokat. Egy nyugalmazott polgárvédelmi alezredes elmondta lapunknak, hogy egyszer már volt szerencséje találkozni a temetőben a hölggyel, aki nem szerette volna felfedni személyazonosságát, sem önzetlen jó cselekedetének okát. 

Fotó: Gémes Sándor

A hölgy saját kézzel készített koszorúkat helyezett el az elhunyt katonák keresztjein. Megindító és lélekemelő látvány, ahogyan a több mint száz sírhely mindegyikén ott díszlik a kis koszorú, amelyet zömmel különböző textilekből, például nyakkendőből készített alkotójuk. Mindet fel is díszítette textilvirágokkal, gombokkal, gyöngyökkel, egyéb finom díszítő elemekkel. 

Fotó: Gémes Sándor

A hölgy nem tett különbséget, a megnevezett és a névtelen hősök nyughelyét is megtisztelte keze munkájával. Haladván a feldíszített sírok között, az ember csak ámul, hogy mennyi időt és energiát szánt a a titokzatos jótevő a tiszteletadásra teljes csöndben, minden kérkedés nélkül. Noha feltehetően semmit nem vár cserébe, jómagam mégis azt kívánom neki, hogy a Jóisten áldja meg, és fizesse vissza százszorosan önzetlen jóságát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában