Időutazás a digitális könyvek világába

2020.01.21. 16:24

Változás előtt áll a könyvpiac

Ha nem változik a könyvkiadás, lassan teljes érdektelenségbe fullad – állítja Tápai Csaba szegedi fizikus, akivel a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén beszélgettünk.

Tápai Csaba szerint a jövő könyve interaktív. FOTÓ: FRANK YVETTE

Tápai Csaba volt az, aki elindította a Nagy e-könyv programot. Szerinte a jövőben másképpen kell majd könyvet írni. A szöveg, az ábra, a kép és a videó ma már a múlté, a jövő kiadványai a mes­terséges intelligenciára és az in­teraktivitásra épülnek majd. Ha ehhez időben alkalmazkodik a könyvkiadás, akkor nyertese és zászlóshajója lehet annak a változásnak, ami az egész nemzetgazdaságra kihat.

– Manapság egy átlagos ma­­gyar évente egy könyvet sem vásárol. Ez figyelmeztető jel mindazoknak, akik ebben az üzletágban tervezik jövőjüket. A könyvkiadás évek óta stagnál, és külföldön sem jobb a helyzet – nyilatkozta lapunknak.

Tápai Csaba szerint a jövő könyve interaktív. FOTÓ: FRANK YVETTE

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének összesített adatai szerint 2018-ban a tankönyvekkel együtt 30,5 millió darab könyv jelent meg az országban, a könyvforgalom értéke pedig meghaladta az 54 milliárd forintot. Az olvasók körében a szépirodalom és a gyermekkönyvek a legnépszerűbbek, ez a két kategória kiadványai teszik ki a könyvpiac több mint a felét. Az elektronikus könyvek, az e-book térhódítása elmaradt, alig 2 százalék a piaci részesedésük. Első ol­vasatban imponáló adatok, de 1995-ben még 63 millió könyv jelent meg Magyarországon. Egy-egy kötet pedig háromszor akkora példányszámban kelt el, mint napjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában