Sindely Pál negyvenkét évig tanított

2020.09.04. 13:54

Emléktáblát kapott a Kőrösy legendás földrajztanára – Fotók

Pénteken délelőtt egy szegedi tanárlegendára emlékeztek az SzSzC Kőrösy József Közgazdasági Technikumban. Az első emeleti folyosón emléktáblát helyeztek el az iskola kiváló tanára, Sindely Pál tiszteletére.

Tóth A. Péter

Szeged 2020.09.04. emléktáblát avattak a Kõrösy József Közgazdasági Szakközépiskolában Dr Sindely Pál egykori tanáruk emlékére. fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

– Fejet hajtunk egy kolléga emléke előtt, aki 42 évig tanított a Kőrösyben, aki nemcsak nagyszerű tanár, hanem remek sportoló, iskolájához, szülőföldjéhez haláláig ragaszkodó, nagybetűs ember volt. Sindely Pál tanár úrban megtalálták a diákok mindezt. Melegség tölti el a szívem, amikor tapasztalom: egykori tanítványai milyen szeretettel emlegetik, s megfogalmazzák, mennyit köszönhetnek neki. Hálájuk bizonyítéka ennek az emléktáblának a kezdeményezése is – mondta köszöntőjében Farkasné Székely Angéla igazgató.

A gravírozott emléktábla elhelyezését B. Nagy Péter, egykori tanítvány javasolta. Magyarország New York-i Főkonzulátusának konzulja avatóbeszédében méltatta egykori matematika-földrajz szakos tanárát, és régi, személyes emlékkel idézte fel a nevelő alakját. B. Nagy Péter hangsúlyozta, hogy a tábla kettős célt szolgál, méltó emléket állít tanáruknak és példát mutat a jövő nemzedékének.

Sindely Pál negyvenkét év alatt majd hatezer diákot tanított a Kőrösyben matematikából és földrajzból. Pedagógiai tevékenysége mellett több könyvet írt, köztük az iskola történetéről. Megírta szülőfalujának, Csabacsűdnek a monográfiáját is. Sokoldalúságára jellemző, hogy évtizedekig volt tájfutó, azaz a hagyományőrzés, a tanítás és a sport szerves egységet alkotott életében.

– Örömet és fájdalmat érzek egyszerre, ugyanakkor rendkívüli megtiszteltetés, hogy ilyen emléket állít az iskola férjemnek, aki mindent megtett tanítványaiért. A csabacsűdi tanyasi iskolából indult, ahol példát vett becsületes munkából és tartásból. Hálával és szeretettel gondolok erre, ez a rendezvény, és a tanítványok tisztelete sok erőt ad nekem – mondta lapunknak Sindely Pálné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában