A Somogyi-könyvtárban nyílt tárlata

2020.10.17. 13:02

A lelkén szűri át a valóságot Ale Ildikó

A lelkének rezdüléseivel átitatott alkotói szabadság ölt alakot Ale Ildikó Szegeden élő festőművész pasztellképein. A műveinek válogatásából nyílt tárlat november 3-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtárban.

Koós Kata

Ale Ildikó kiscsoportos tárlatvezetéseken biztosít lehetőséget alkotásainak mélyebb megismerésére.

Fotó: Kuklis István

A magyar festészet napja programsorozat részeként nyílt tárlat Ale Ildikó Szegeden élő festőművész alkotásaiból a Somogyi-könyvtárban.

„Tájak, városképek, lebegő alakok – nézőpontok sokasága. Légies könnyedség, máskor pattogó dinamika jellemzi egyedi festői világát, melynek domináns kifejezőeszkö­­ze a pasztellkréta” – írta a több mint két évtizede aktívan alkotó kiállítóról Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

Ale Ildikó elmondta, a realisztikus ábrázolás kevésbé izgalmas számára, a valóság lelkén átrostált formájában körvonalazódik alkotásain.

– A kiállítás gerincét a Tá­­jaim sorozat képei adják, amelyek fiktív, belső tájakat ábrázolnak. Nem vagyok realista festő, számomra az az izgalmas, hogy a körülöttem lévő valóságot hogyan tudom átszűrni magamon, és abból hogyan tudok új dolgot létrehozni. Ez számomra hatalmas szabadságot nyújt, amelynek révén végtelen nyugalomban alkothatok – közölte.

Ale Ildikó kiscsoportos tárlatvezetéseken biztosít lehetőséget alkotásainak mélyebb megismerésére.
Fotó: Kuklis István

Fontos küldetéseként említette a művész és közönsége közötti kapcsolat megteremtését, a művészet értékeinek, sokarcúságának közvetítését. E missziójának egyik központi megnyilvánulása, hogy a megnyitó után nem hagyja magára tárlatait. Alkotásai mélyebb megismerésére időről időre le­hetőséget biztosít kiscsoportos tárlatvezetések formájában.

– Így alkalmam adódik arra, hogy találkozzak a közönség gondolkodásával és érzéseivel. Én ebből gazdagodom – folytatta a szegedi festőművész.

Október 14-ei tárlatvezetésének résztvevőit játékos feladatokon keresztül kalauzolta egyre mélyebbre alkotásainak sodró lendületű, színpompás világában, valamint a látogatók szabad asszociációinak teret biztosítva világított rá a művészi szabadságban rejlő lehetőségek végtelen tárházára és annak szépségeire.

Ale Ildikó legközelebb október 19-én, 17.30 órától várja műkedvelő közönségét. A tárlatvezetésre a [email protected] címre küldött levéllel regisztrálhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában