Szeged

2020.10.21. 14:51

Ennyiből újították fel a Szegedi Akadémiai Bizottság székházát

Koós Kata

Fotó: Török János

Mintegy ötvenmillió forintból szépült meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának székháza. A felújítás a külső homlokzatot érintette, az átadó ünnepséget szerdán tartották.

A rendezvényen a kiviteli tervek elkészítésével megbízott tervező, Vesmás Péter Ybl-díjas építész ismertette az épület történetét. Elmondta, az 1860-ban épült ház első nagy felújítása 1964-ben zajlott, akkor történt meg az árkádosítása, majd 1991-ben teljes külső-belső felújításon esett át, tíz évvel később pedig egy homlokzati felújítás történt.

Fotó: Török János

Az aktuálisan lezajlott felújítási munkálatok során az elmúlt húsz év külső homlokzati állagromlását orvosolták.

– A felújítás hat hónapig tartott, és 12 szakcég mintegy félszáz munkavállalójának keze munkájának gyümölcse. A munka érintette a sérült vakolat, valamint a homlokzati oszlopok és díszek felújítását, továbbá a teljes felület glettelését és festését. A nyílászárók belső szárnyaiba hőszigetelő üvegek kerültek, külsejük pedig pasztell zöldre lett lemázolva, hogy ezzel is kiemelje a homlokzat szépségét. Mindkét utca felőli erkély teljes felújításon esett át, a műköveket műgyantával láttuk el, a korlátokat is lemázoltuk. Az árkádok alatt a villamoshálózatot és a lámpákat felújítottuk, a kapu pedig egy patinás boltívet kapott – részletezte Székely Róbert, a kivitelező cég ügyvezetője. Hozzátette, az épület tetején található két címer és négy hal restaurálását Bánvölgyi László szobrászművész végezte el.

Vesmás Péter elmondta, jelenleg a pinceszigetelés tervein dolgozik, ugyanis következő lépésként a nyílászárók cseréje, a belső homlokzat festése és a mediterrán kert felújítása mellett a komoly vízgondokkal küzdő pinceszint felújítását tervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában