Ismeretbővítés játékos formába

2021.01.12. 16:21

A Pecúrok című könyvhöz készített munkafüzetet a tanárnő

Egy regény feldolgozásához készített munkafüzetet felsősöknek a Kiss Bálint-iskola tanárnője. A füzet komplex módon segíti a gyerekkönyv megértését, azaz több tantárgyat is segítségül hív a regény feldolgozásához, de az internetet bevonva interaktivitást is lehetővé tesz.

Majzik Attila

Nem műelemzést, hanem játékos ismeretszerzést kínál a munkafüzet. Fotó: Kárpáti Lajos

Fotó: Picasa

Tóth-Máthé Miklós Pecúrok című könyvéhez készített munkafüzetet az 5–6. osztályosok részére Tomcsányiné Lucz Szilvia, a Kiss Bálint Református Általános Iskola magyar–történelem szakos tanárnője. A Református Köznevelésért díjas pedagógusnak nem ez az első szerzői kiadványa: 2019 őszén jelent meg A Komplex tanulásszervezési formák című kötetben Szabó Magda Tündér Lala című regényének feldolgozásáról szóló, Emdérek varázsvilága című módszertani útmutatása.

Nem műelemzést, hanem játékos ismeretszerzést kínál a munkafüzet. Fotó: Kárpáti Lajos

– A munkafüzetek kidolgozásának ötletét egy két évvel ezelőtti olvasóverseny adta. Az országos versenyre százharminchárom csapat nevezett, a nekik készített feladatoknak pedig nagy sikerük volt, sok pozitív visszajelzés érkezett. Ezeket a feladatokat bővítettük ki és dolgoztuk aztán át az élményszerű olvasást segítő munkafüzetekké – mesélte Tomcsányiné Lucz Szilvia.

Ismeretszerzés játékosan

A tanárnő ezúttal Velkey György Lászlóval közösen írt egy önálló munkafüzetet, amely komplex módon segíti Tóth-Máthé Miklós Pecúrok című regényének olvasását. A munkafüzet szerteágazó megismerést tesz lehetővé: a megoldások az irodalmon túl más tantárgyak ismeretét is igénylik, a feladatokban megjelenik a földrajz, a történelem, az ének-zene és a rajz is.

– A munkafüzet fő célja az ismeretbővítés, a gyerekek megismerhetik a könyv történelmi hátterét, de van benne zenei, földrajzi, művészeti vonal is: például plakátot kell készíteniük, vagy verset kell írniuk. A feladatok során játékos formában átöleljük a többi tantárgyat – részletezte a pedagógus.

Irány az internet

– A gyerekek feladatmegoldás közben nem „ragadnak” a nyomtatott lapok között, a munkafüzetben az interaktivitás is biztosított. A feladatokat különböző módszertani lehetőségek felhasználásával dolgoztuk ki, amelyek ráadásul az internetet is segítségül híva interaktivitást is lehetővé tesznek: a munkafüzet QR-kódokat tartalmaz, ezek beolvasása pedig olyan internetes oldalakra viszi el a gyerekeket, ahol további ismereteket vagy feladatokat találhatnak. Ez is volt az egyik cél, hogy ötvözzük a hagyományost az újszerűvel, legyen átvezetés a digitális tartalom felé, ez a gyerekek számára is motiváló – tette hozzá Tomcsányiné Lucz Szilvia.

Kérik a következőt

A Pecúrokhoz készült munkafüzetet a következő tanévtől fogják használni az iskolában, a Kiss Bálint-iskola tanárnője pedig már a következő munkafüzetén dolgozik.

– Az új munkafüzet az előzőekhez hasonló lesz, egy kortárs író, Kármán Tibor Egy focista naplójából című könyvét segíti feldolgozni. Teli van fontos mondanivalóval, életre szóló tanácsokkal, a munkafüzet is erre épül, a közös feldolgozás során pedig még mélyebbé válhat az olvasás élménye – összegzett a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában