Helyi kultúra

2021.01.21. 18:25

Lencsevégen a tűnőben lévő kézműves mesterségek

Újabb határon átívelő, kulturális értékmegőrző projektbe kezdett a SZÓ-TÉR Egyesület a szabadkai Digitális Régió Egyesülettel karöltve.

Szeged, 20210121. Kultúrák digitális találkozása nyitó konferencia. Képen: Török László CSMKIK tagozata elnök. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A két szervezet együttműködése korántsem új keletű – közölte Pavlovits Miklós, a SZÓ-TÉR Egyesület elnöke a Kultúrák digitális találkozása a határon átnyúló régiókban című projekt csütörtöki nyitókonferenciáján.

Az első együttműködés gyümölcse negyven kisfilm lett, melyek fele részben a vajdasági magyarság, másik felében a hazai szerb nemzetiség identitásmegőrzésének, valamint integrálódásának témáját dolgozták fel.

Tavaly tavasszal újabb közös projektet zártak, mely során 50-50 filmetűdben mutatták be a Délvidék és Csongrád-Csanád megye turisztikai látványosságait. A munka második pillére a fiatal generáció bevonása volt, melynek keretében a filmkészítés iránt érdeklődő, amatőr ifjúság képzése történt meg Szegeden és Szabadkán.

A most induló, közös munkaprogram fókuszába a vajdasági és hazai, tradicionális, kézműves mesterségek kerülnek majd, melyek a sorozatgyártás korában egyre inkább eltűnőben vannak.

– Küldetésünk, hogy Csongrád-Csanád megyében, valamint a Vajdaságban 15-15 kézműves mesterről készítsünk kisfilmet. Továbbá második pillérként 3-3 kézműves műhelybe fiatalokat vigyünk, hogy a mesterektől, élőben ismerhessék meg a mesterségek fortélyait

– részletezte Pavlovits Miklós.

A vajdasági partner képviseletében Tomislav Dedovics egyesületi elnök videóüzenettel csatlakozott a nyitókonferenciához, melyben kifejtette: régi kézműves szakmák között nőtt fel, nagybátyja öntőmester volt. Meggyőződése, hogy ahogyan az internet nem szüntette meg a rádió létjogosultságát, úgy a technikai fejlődés sem fogja végleg ellehetetleníteni a kézműves mesterségeket, ugyanis az emberi kéz alkotta mű értéke örök. E projekt is arra hivatott, hogy a kamerák révén megőrizzék, és felhívják a figyelmet az emberi alkotóképesség ezen egyre szűkösebb térben értéket teremtő szegmensére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában