boldoggá avatásának folyamata 2005 óta tart

2021.03.25. 11:30

Ferenc pápa elé kerülhet Bálint Sándor ügye

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi” boldoggá avatásának ügye. A néprajzkutató élete és ügye feldolgozott anyagának 24 példánya a Szentek Ügyeinek Kongregációja elé került. A bíborosok és püspökök pozitív döntése esetén az ügyet a szentatya elé terjesztik.

Koós Kata

Szeged – 2021.03.24. A pápa elé kerülhet Bálint Sándor boldoggá avatásának ügye. Képen: Bálint Sándor mellszobra a Nemzeti Panteonban. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök megbízásából Né­­meth Norbert, a Magyar Ka­tolikus Püspöki Konferencia római ágense az Isten szolgája, Bálint Sándor boldoggá avatási eljárására összeállított Positio huszonnégy példányát adta át Rómában a Szentek Ügyeinek Kongregációjának – tájékoztatott a Szeged–Csanádi Egyházmegye közleményében.

Májusban döntenek

Újabb jelentős lépés ez a „legszögedibb szögedi” boldoggá avatásának útján, ugyanis amennyiben a bíborosokból és püspökökből álló döntéshozó testület májusi testületi ülésén támogató véleményt fogalmaz meg, a kongregáció prefektusa a szentatya, Ferenc pápa elé terjesztheti az ügyet.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött, életének és ügyé­­nek feldolgozott anyagát, a Positiót 2013-ban nyújtották be a kongregáció számára.

2020-ban az ügy római szakaszában újabb előrelépés történt, amikor a teológusok alkotta bizottság a hősies erényeket és az életszentséget vizsgálta.

Bálint Sándor munkássága kapcsolatot képez a hit, a tudomány és a város kultúrája között. Fotó: Szeged–Csanádi Egyházmegye

Példaértékű élet

A szakrális néprajz kiemelke­­dő kutatója 1904. augusztus 1-jén született Szegeden. Éle­­tében hitvallóként élt, ki­­tartóan végezte munkáját, továbbá családja, egyháza, valamint népe iránt mindig, minden körülmények között hűséges maradt. Példája napjainkban is sokak számára erőt ad.

Élete és alázattal végzett munkássága kapcsolatot képez a hit, a tudomány és a város kultúrája között. Kitartása arról tesz tanúságot, hogy hűségét és szolgáló szeretetét soha semmilyen ideológia nem tudta megtörni – fogalmaztak a közleményben.

Versenyt hirdettek

A Szeged–Csanádi Egyházme­gye hűségesen őrzi példáját és tiszteletét, amelyet egy fo­­lyamatosan bővülő honlap segítségével bárki megismerhet. A 2020/2021-es tanévben 12–18 éves tanulók számára vetélkedőt hirdettek, amely során a fiatalok háromfős csapatokban Bálint Sándor életét dolgozzák fel. A versenyre több mint ötven csapat jelentkezett. A vetélkedő döntőjét a hitvalló tudós égi születésnapján, május 10-én Szegeden tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában