Helyi kultúra

2021.05.06. 15:27

„A muzeum nem komédia”

Százötven évvel ezelőtt született Csallány Gábor, a szentesi múzeum alapítója. Az évforduló alkalmából emlékkötet jelent meg a múzeum első hetven évének történetéről. Az összegyűjtött cikkekből egy tudományterület létrejötte mellett megismerhetjük egy kisváros szellemi és kulturális életét is.

M. A.

Csallány Gábor a 23. számú rézkori sír feltárása közben Szentes-Kistőkén. Fotó: Koszta József Múzeum

Fotó: Koszta József Múzeum

Csallány Gábor hét évtizeden keresztül vezetett ásatásokat Szentesen és környékén, nevéhez olyan sok feltárás köthető, ami csak néhány magyar régészre jellemző. Munkásságát élénk érdeklődéssel kísérte a helyi és sokszor az országos sajtó is, szinte minden lépéséről beszámoltak.

Szalontai Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának régész főosztályvezetője közel harminc éve, egyetemista kora óta szisztematikusan gyűjtötte ezeket az újságcikkeket, amiket most szerkesztett formában jelentetett meg a „Hát atyámfia a muzeum nem komédia” – A szentesi múzeum történetének első 70 éve a korabeli sajtó alapján című kötetben.

Csallány Gábor a 23. számú rézkori sír feltárása közben Szentes-Kistőkén.
Fotó: Koszta József Múzeum

Közel 1500 cikk olvasható a könyvben időrendi sorrendben. Ezekből bepillanthatunk a hazai régészet hőskorszakába, és miközben hírről hírre haladunk előre, nemcsak szemlélői, de aktív szereplői is leszünk egy tudományterület létrejöttének és mindennap­jainak. Emellett rendkívüli részletességgel ismerhetjük meg egy vidéki kisváros szellemi és kulturális életét, annak szereplőit és eseményeit, így kissé magunk is szentesi polgárokká válunk.

E folyamat elevenedik meg a hetvenévnyi sajtóban, aminek végére egy hóbortos, ám maximális elhivatottságú ember által létrehozott, szobányi gyűjteményből egy Európa-­hírű múzeum vált.

Az 533 oldalnyi újságcikk mellett 186 fotó és rajz jeleníti meg a múzeum történetét. A kötet végén a név- és tárgymutatóban pedig százával olvashatjuk azoknak a szentesi és környékbeli emberek nevét, akik adományaikkal hozzájárultak a gyűjtemény gyarapodásához és a múzeum működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában