Még a gyűjteményt is gyarapították

2021.05.05. 13:40

Amit lehetett, megtettek olvasóikért a megyei könyvtár dolgozói

Nehéz évük volt a Somogyi-könyvtár dolgozóinak tavaly. Többen is megváltak az intézménytől, a jövőkép és az elismerés hiánya miatt. Ennek ellenére azonban, amit lehetett, megtett az intézmény az olvasókért, és tovább gyarapították a gyűjteményt is.

Suki Zoltán

Fotó: Tóth Zoltán

Ahogy mindenhol máshol, 2020 rendhagyó volt a szegedi So­mogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárnál is – derül ki az intézmény igazgatójának tavalyi évről készült beszámolójából. Sikaláné Sánta Ildikó emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet miatt öt hónapig kellett zárva lenniük. A pandémia azonban még fejlesztési lehetőséget is adott, hiszen bevezették például az online beiratkozást.

Viszont sokan nem viselték jól a helyzetet, mert több, nagy szakmai múltú kolléga is távozott az intézményből a szakmai jövőkép és az elismerés hiánya miatt. Az igazgató szerint ezek „mentálisan erősen hatottak a kollégákra, akik ennek ellenére szívvel-lélekkel végezték a feladatukat”. Szerencsére azonban az üres álláshelyeket mostanra sikerült betölteni.

Történtek azért tavaly fejlesztések is. Például felújították az Északvárosi fiókkönyvtárt, a központi épületben pedig kicseréltek 1236 elavult, zúgó neoncsövet. A könyvtárban ta­­valy leselejteztek 39 számítógépet, 26 monitort és egy nyomtatót is. Pénz híján azonban nem tudták mindegyiket pótolni. Hat notebookot és két asztali könyvszkennert szereztek be. Ezeken kívül persze a gyűjtemény is bővült, egyebek mellett 13 ezer 976 kötettel.

Fontos feladatuk a könyvek és dokumentumok védelme is. Ezzel ketten foglalkoznak a restaurátor műhelyben, ahol tavaly három muzeális dokumentumot restauráltak. Az Em­lékkönyvtárban pedig pára- és hőmérséklet-szabályzó rendszer biztosítja az ott elhelyezett 11 ezer kötet védelmét.

A Somogyi-könyvtár a nehéz helyzet ellenére így is számtalan programot szervezett ta­­valy, ameddig erre lehetőségük volt. És az is kiderült, hogy 2020-ban 162 ezer 732-szer látogattak el a könyvtárba. Az olvasni szeretők 305 ezer 491 dokumentumot kölcsönöztek, és több mint négyezren követik az intézményt a Facebookon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában