A gálaesten az ifjú tehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kísérte

2021.06.20. 20:26

A jövő operaénekes csillagai lehetnek – Galéria

Díjkiosztó gálával zárult a Simándy József Nemzetközi Énekverseny vasárnap a Szegedi Nemzeti Színházban.

Munkatársunktól

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A vetélkedő az elmúlt két évtizedben a közép-európai régió művészi utánpótlásának legfőbb seregszemléjévé nőtte ki magát. A megmérettetést Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Magánének tanszékének vezetője indította útjára 1997-ben volt énektanárával, Sinkó György operaénekessel. A versenynek a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. Négy korcsoportban 123 magyar és külföldi művész nevezett.

– Nagyon magas színvonalú volt a mezőny. Nemcsak ének-, hanem előadóművészi produkciókat is láthattunk, a versenyzők közül sokan a legnehezebb művekkel készültek. Gyönyörű bel canto áriákkal, melyeket olyan csodálatos belső fegyelemmel és átéléssel adtak elő, mélység és magasság között zsonglőrködve, hogy fantasztikus hallgatni – mondta Temesi Mária.

A produkciókat az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri értékelte. A gálaesten az ifjú tehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kísérte Gyüdi Sándor vezényletével. A nyertesek a pénzjutalom mellett különdíjként koncertlehetőséget kaptak a londoni, a bécsi, a helsinki, a moszkvai és a belgrádi kulturális központokban. A korcsoportgyőztesek Andrija Sekuli, szerb bariton, Csuzdi Eszter, zentai születésű szoprán, Josipa Bilic horvát szoprán és Sonja Šarić szerb szoprán lettek. A Hazám, hazám díjat, mellyel egy magyar mű leghitelesebb tolmácsolóját méltatják, Kristóf István baritonnak ítélték oda.

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában