Aba-Novák Vilmos festmények

2021.06.24. 17:43

Festményeket adományozott a múzeumnak – Fotók

Három Aba-Novák Vilmos festményt ajándékozott egy magánszemély a Móra Ferenc Múzeumnak. Az alkotások eddig a családi házban voltak kiakasztva, együttes értékük több százmillió forint.

T. K.

Szeged, 20210624. Három Aba-Novák-festmény kerül a szegedi Móra Ferenc Múzeum birtokába. Az ikonikus festõ alkotásai Bartók Mihály, Széchenyi-díjas magyar kémikus gyûjteményének részei voltak. A természettudós halála után a család úgy döntött, hogy közgyûjteményben legyenek láthatóak a festmények, így egy idõre a szegedi Kultúrpalota kezelésébe adják a remekmûveket. Képen: Bartók Mihály és Fogas Ottó a múzeum igazgatója. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Lucs-gyűjtemény 130 évvel ezelőtti közgyűjteménybe kerülése óta nem kapott olyan nagyértékű adományt a Móra Ferenc Múzeum, mint amelyről a csütörtöki sajtótájékoztatón beszámoltak. Egy magánszemély három Aba-Novák Vilmos festményt ajándékozott a kultúrpalotának.

Fogas Ottó vette át Bartók Mihálytól a három nagy értékű Aba-Novák festményt. Fotó: Frank Yvette

Az ikonikus festő alkotásai Bartók Mihály Széchenyi-díjas magyar kémikus gyűjteményének részei voltak, aki azt tervezte, a város képgyűjteményét gazdagítja majd vele. Tavaly februári halála után ezt a kívánságát teljesítette most családja.

Fia, Bartók Mihály elmondta, bár a festmények egyenként is százmilliós értéket képviselnek, nem gondolkoztak azon, hogy értékesítik.

– Édesapám gyűjtő volt, nem szívesen vált meg a képeitől. Ezeket viszont, amik eddig az ő, illetve az én lakásom falán lógtak, most már bárki láthatja majd

– mondta.

A három festményt egyébként annak idején egyszerre vásárolta meg a szegedi kémikus egy gyulai orvostól. Az 1929-es Borivók című kép a Trattoria Romana című képének egy vázlata, ám önálló festményként is értelmezhető, hiszen a kompozíció egy részének nagyított, teljesen kidolgozott változata. A kettős akt című alkotást 8 évvel korábban festette, az Okarinás keletkezési idejéről nincs információ.

A festményeket Fogas Ottó, a múzeum igazgatója vette át, aki köszönetet mondott a nagy értékű adományért. Az alkotásokat a Múzeumok Éjszakáján, szombaton a látogatók a díszteremben, állványon tekinthetik meg, ezt követően keresnek végleges helyet nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában