Mindig kellemes nyári időtöltésnek bizonyul

2021.07.05. 07:00

Séta a zsinagóga biblikus kertjében – Fotók

A szegedi új zsinagóga biblikus kertjében sétálhattunk és az árusoktól könyveket, virágokat, szörpöket, szappanokat vehettünk vasárnap. Többen választották ezt vasárnapi kikapcsolódásnak, ami a kellemes nyári melegben, nyugodtan állíthatjuk, jó döntés volt.

Imre Péter

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Emlékszel? Korábban itt olyan dzsumbuj, rendetlenség volt, hogy eltakart mindent, nem lehetett látni szinte semmit

mondta egy középkorú nő kísérőjének a szegedi zsinagóga kertjében sétálva.

A szegedieket és a városban tartózkodó turistákat az imaház híres, biblikus kertjének megismerésére invitálták, összekötve vásárral és magának az Európa-hírű épületnek is a megtekintésével. Szeged egyik legfontosabb műemléke – az ország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája –, kiváló akusztikájával és 1340 ülőhelyével komoly- és könnyűzenei koncerteknek is otthont ad.

De sétáljunk most a kertben – a szervezők oda összpontosították a programokat, látnivalókat –, amelynek bemutatására tegnap kétszer is indult „tárlatvezetés”, de bárki tetszése szerint barangolhatott a növények, fák között, amelyek nevét a táblákon elolvashatta. Érdemes meg-megállni, és felidézni, hol olvashattunk róluk.

A Bibliából lehet ismerősünk többek között például a mirtusz, a gránátalma, a sásliliom és a tiszafa.

Ez nem olyan régi látványosság, az utóbbi években telepítették újra, Löw Immánuel botanikus rabbi tervei alapján. Az eredeti növényzetet 1944-ben kipusztították.

– Csodálatos, különösen szép ez a kert! Csajos napunk van, eljöttünk megnézni, az énidő eltöltésére az egyik legjobb lehetőség és alkalom volt, és még cserepes levendulát is tudtunk venni

mondta szinte egyszerre Bea és Ildi, nevetve megjegyezve még, hogy a családnak remek alibi lesz, ha megjelenik a Délmagyarországban a nyilatkozatuk, hogy valóban itt jártak.

Akik tettek egy kört a kertben a zsinagóga körül árusokkal is találkozhattak: vehettek könyveket több helyen magától a szerzőtől, kézműves termékeket, növényeket, házi készítésű szappant, lekvárt és szörpöt, és ott volt – visszatérő vendégként – a Szőregi Rózsahölgyek Rendje is.

Az idén még augusztus 8-án lesz hasonló közösségi esemény az új zsinagógánál, Pick-kiállítással és vásári termékekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában