a Somogyi-könyvtár Íróklubjának küldetése

2021.09.01. 19:29

Szívvel és lélekkel

Csak szívvel és lélekkel lehet, szabad szívet és lelket érinteni. Talán e mottó fejezi ki leghűbben a Somogyi-könyvtár Íróklubjának küldetését, melynek tagjai immár 12 esztendeje gazdagítják tevékenységükkel Szeged pezsgő kulturális életét és öregbítik alkotásaikkal országszerte a város hírnevét.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

A könyvtár 2009-ben Mesélj még, kérlek! címmel irodalmi pályázatot hirdetett, amelyre szép számmal érkeztek pályaművek. A díjkiosztó ünnepség után a pályázók egy része összefogott, hogy közösen hódoljanak szenvedélyüknek, és megalapították az íróklubot. Azóta alkotásaikkal helyi, országos, sőt nemzetközi pályázatokon is díjakat nyertek már, legközelebb a könyvhét keretében a Dugonics téren saját standjuknál mutatkoznak be az alkotóközösség tagjai.

A Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagjai ízelítőt is adtak műveikből a szerdai kötetbemutatón. Fotó: Karnok Csaba

Idén tizedik antológiájuk látott napvilágot, amelyet szerdán a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban mutattak be a nagyközönségnek. A gyűjtemény a Jövő a tükörben, avagy mi dolgunk a világon címet kapta. A klub 15-20 alkotója zömmel nyugdíjas, mely korosztály sajátjaként már a bölcsességet szokás emlegetni.

Novelláikban, verseikben letűnt korok szépségeiről mesélnek, halványodó értékek nevében kiáltanak, vagy éppen óva intve érintik korunk nyílt sebeit.

Ahogy a kötetbemutatón tiszteletbeli klubtagjuk, Simai Mihály József Attila-díjas költő tollából elhangzott: tudják, hogy Szegeden „óriások vállán állnak”, akiknek hagyatékát tisztelik, őrzik és szívük-lelkük saját termésével gazdagítják és örökítik. Hogy szenvedélyükkel, műveikkel megváltják-e a világot? Ki tudja? Ami biztos, hogy formálják és nemesítik a szíveket és lelkeket, melyeket sajátjaikkal érintenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában