makettekből nyílt előadás

2021.10.14. 19:16

A színházak miniatűr világába pillanthatunk be a Bagossy-kiállításon – Fotók

Bagossy Levente, Jászai Mari-díjas díszlettervező makettjeiből nyílt kiállítás a Reök-palotában csütörtökön. A makettek igazi műalkotások, melyek különleges, apró színházi világba repítik az érdeklődőket.

Varga Lilla

Fotók: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az aprólékosan kivitelezett makettekbe bepillantva a néző elé tárul a teljes színházi díszlet mindegy egyes kelléke. A piciny poharak, miniatűr csillárok, apró bárszékek, pamlagok, plakátok és bábuk révén egy különleges világ részesévé válhatnak az érdeklődők. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója lapunknak elmondta, Bagossy Levente tervezőgrafikusként és látványtervezőként végzett a Képzőművészeti Egyetemen. Azóta több színházban dolgozott és készített díszleteket, és általában minden díszletéhez készültek makettek is.

– Amikor a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című darabhoz Szikszai Rémusz Bagossy Leventét fölkérte, és először találkoztunk, már az egyeztetéskor elhozta azt a makettet, amely már egy kész díszlettervet hordozott magában. Egészen aprólékos módon jelenítette meg a részleteket, és abban a pillanatban megfogalmazódott bennem, hogy ezt a nagyközönségnek is látnia kellene – idézte fel Barnák László.

– Manapság ritka az olyan tervező, aki maketteket készít, vagy ennyire kidolgozza a részleteket – hangsúlyozta a főigazgató. A makettek által a szemlélő azonnal képet kap az eljövendő előadásról, és átérezheti azt az atmoszférát, melyben világra jön a produkció. A tárlaton bepillanthatunk a Don Giovanni, az Antigoné, A vágy villamosa, az Úrhatnám polgár és a Leonce és Léna darabok díszleteibe is.

A kiállítás egy hónapig látható a Reök-palotában. Nem csupán a színházbarátok találnak felfedezni valót az egyedi kiállításon, hanem azok is, akiket érdekel a kreativitás és a képzőművészet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában