A vaksötétben mindenre fény derül

2021.10.20. 18:49

Áramszünet okozza a galibát a Kisszínházban

Egy rövidzárlat, egy füllentő szerelmespár, egy mit sem sejtő örömapa, egy kisemmizett szomszéd, egy furcsa, német műgyűjtő és egy elhagyott szerető okoz kalamajkát a Szegedi Nemzeti Színház jövő heti bemutatóján. A Black Comedy bohózat szereplői a sötétben (tipi-)tapogatóznak, miközben a néző mindent lát.

K. K.

A Black Comedy bohózat jövő heti premierje apropóján közönségtalálkozót rendeztek a színházbarátok számára a Reök-palotában tegnap. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Legutóbb a Matyi elszabadul produkció kapcsán találkozhatott a szegedi közönség az országszerte elismert, ifjú rendezőpáros különleges látásmódjával és humorával. Benkó Bence és Fábián Péter most Peter Shaffer nagy sikerű vígjátékát, a Black Comedy-t álmodta a Kisszínház színpadára.

A Black Comedy bohózat jövő heti premierje apropóján közönségtalálkozót rendeztek a színházbarátok számára a Reök-palotában. Fotó: Török János

A jövő hét pénteki premier apropóján közönségtalálkozóra hívták a színházbarátokat szerdán a Reök-paoltába, ahol a rendezők mellett a szereplők közül Menczel Andrea és Szegezdi Róbert mesélt a produkció kulisszatitkairól.

A darab legfőbb különlegességét az a színháztechnikai trükk adja, hogy a fény és a sötétség érzete felcserélődik a színpadon.

A produkció vaksötétben kezdődik, ám szerepük szerint a színészek ekkor még látnak, csupán a nézők elől maradnak rejtve a vizuális történések. Majd egy hirtelen bekövetkező áramszünet következtében a színpad kivilágosodik, ám a szereplők onnantól kezdve kénytelenek sötétben tapogatózni. A Carol Melkettet alakító Menczel Andrea elárulta, a legnagyobb kihívást az okozta számára, hogy rutinná váljon, hogy nem nézhet színészkollégái szemébe.

Fábián Péter hangsúlyozta, a produkció azonban korántsem csupán attól szórakoztató, hogy a szereplők csetlenek-botlanak a színpad imitált sötétségében.

– A sötétben egy idő után az ember elkezd őszintébben viselkedni. Itt pedig a néző az összes disznóságba be van avatva – árulta el sejtelmes mosollyal.

Galibából pedig akad bőven, ugyanis a történet szerint az ifjú szobrászművész, Brindsley Miller (Ágoston Péter) kedvesével, Carollal fontos vacsorára készül. Vendégségbe érkezik hozzájuk a lány apja, Melkett ezredes (Szegezdi Róbert), akinek eljegyzésüket szeretnék bejelenteni, valamint a művész munkái iránt érdeklődő, dúsgazdag műgyűjtő (Jakab Tamás). Hogy jó benyomást tegyenek rájuk, a fiatalok engedély nélkül kölcsönveszik szomszédjuk, Harold értékes, antik bútorait. A hirtelen beütő áramszünet azonban összekavar mindent és mindenkit. Ugyanis időközben váratlanul betoppan Harold (Rétfalvi Tamás), sőt Brindsley volt szeretője, Clea (Csorba Kata) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában