nagyszabású hangversenyt tartottak

2021.10.11. 20:06

Cziffra Györgyre emlékeztek

A legendás zongoristának emléket állító Cziffra György-emlékév kapcsán Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész nagyszabású hangversenyt tartott hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának Fricsay-termében, a Liszt Ferenc Társaság szervezésében.

I. P.

Cziffra Györgyre emlékeztek tegnap a Bartók Béla Művészeti Kar Fricsay termében. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A koncerten Liszt magyar rapszódiái közül 11-et játszott el a közönségnek. Érdekesség, hogy ebből az alkalomból a kevésbé népszerűeket, ismerteket tűzte műsorra, és ezzel a tematikával Cziffra virtuozitásán felül a fenomén zongorista művészi játékának mélységeit idézte fel hallgatóságának. Előtte filmvetítésen vehettek részt az érdeklődők.

Cziffra Györgyre emlékeztek hétfőn a Bartók Béla Művészeti Kar Fricsay termében. Fotó: Kuklis István

Az alkotás bemutatta a 100 éve november 5-én született és 1994-ben elhunyt Cziffra György – érdekesség, édesapja cimbalmos volt – életútját és művészi pályafutását.

– Az emlékév és a Liszt-társaság közös koncertjével a legendás zeneszerzőre is emlékeztek, hiszen idén ünnepeljük születésének 210. évfordulóját – mondta el Kerek Ferenc zongoraművész, a Liszt Ferenc Társaság szegedi tagozatának vezetője, a hangverseny egyik szervezője. Megemlítette azt is, hogy a programot eredetileg május 10-én tartották volna meg, de a vírus itt is közbeszólt. Nátyi Róberttől, a művészeti kar dékánjától pedig megtudtuk: ebben az időszakban, az elmúlt 2-3 hétben és egészen adventig, naponta vannak zenei rendezvények a kar Fricsay- vagy Liszt-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában