Helyi kultúra

2023.02.26. 18:57

Dörrent az ágyú, jöttek a busók, elégették Kisze Tündét (Fotók)

Rémisztő busók lepték el a Tempfli teret Deszken, idén azonban helyből érkeztek a "csúfságok", akiket szerencsére a szép busók is elkísértek. Fánksütő versenyt is tartottak a téren, ahol tűzre dobták Kisze Tündét, vagyis a cetlikkel megtűzdelt télbanyát.

Kiss Anna

Tavaszváró, télkergető délutánt tartottak vasárnap Deszken a Tempfli téren, ahova több mint tíz csapat hozta el ízletes fánkját a fánksütő versenyre. Igazán különleges ízesítéssel is lehetett találkozni, ilyen volt a gesztenyemasszából készült csokis fánk, és az erdei vadbarackból készült lekvárral megkent fánk is. A versenyt a helyi nyugdíjas klub tagja, Fodorné Jolika néni nyerte.

Amíg a téren kicsi és nagy jól lakott, a faluházban kézműves foglalkozást tartottak. Öt órakor viszont hatalmas robbanás rázta meg a falut, eldörrent az ágyú, amelyet követően megérkeztek a busók.

– Idén nem máshonnan érkeztek a busók, hanem mi mentünk el Mohácsra subát, álarcot és kellékeket vásárolni, így helyi férfiak öltöztek be és ijesztgették a telet, valamint a lakosokat. A helyi vállalkozóktól kértünk segítséget az öltözékek megvásárlásához, valamint a Deszk Község Népművészetéért Egyesület volt még segítségünkre a beszerzésben. Természetesen vannak szép busóink is, ők a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület táncoslányai, így aki még nem látott szép busókat, annak érdemes ellátogatnia Deszkre, viszont érdemes vigyázni, mert a jankelénél bőven van fűrészpor – mondta el lapunknak Király László polgármester.

A településvezető beszámolt arról is, hogy hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatuk a vajdasági Juhász Zenekarral, amely most is jelen volt a BUShow-n és gondoskodott a jó hangulatról, ahogyan a Bánát zenekara is, hiszen szerb és magyar táncház is volt. Király László kiemelte, sok országban van hagyománya a télkergetésnek, hazánkban Mohácson van ennek a bázisa, ahol minden évben megrendezik az UNESCO által védett, hungarikumnak számító busójárást, viszont idén is szerettek volna hasonló hangulatot varázsolni Deszkre. Megjegyezte, bíznak abban, hogy a rémisztő álarcokkal, a forgataggal, a tánccal, valamint a kiszebáb elégetésével sikerült elkergetniük végre a telet.

Az este zársásaként ugyanis tűzre dobták a mindenféle bánatot és bajt tartalmazó cetlikkel megtűzdelt Kisze Tündét, így nevezték el ugyanis viccesen a helyiek a bábot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában