Szegedi hírek

2023.06.15. 15:07

Szombaton nyílik a nyár legnagyobb képzőművészeti seregszemléje – Fotók

Két emeleten több mint 130 alkotás reprezentálja a hazai kortárs képzőművészet legfőbb aktuális irányvonalait a Reök-palotában. A Nyári Tárlat szombaton 14 órakor nyílik, szakmai zsűri által válogatott festményeket, grafikákat, kisplasztikákat és szobrokat tekinthetnek meg a látogatók.

Koós Kata

Az alkotóművészetek széles palettáját fogja át a Nyári Tárlat, a változatos eljárásokkal készült művek bemutatásával egyfajta keresztmetszetül szolgálva a kortárs irányoknak. Fotó: Gémes Sándor

A Magyar Festők Társaságának munkásságát reprezentáló Tendenciák című tárlat után hasonlóan nagyszabású kiállítás nyílik szombaton a REÖK-ben. A Nyári Tárlat immár 42. alkalommal nyújt átfogó képet a hazai, kortárs képzőművészet pillanatnyi állapotáról, legfőbb irányairól. A két évvel ezelőtti seregszemle a világjárvány miatt még a virtuális térbe kényszerült, az idei nyár elején azonban ismét megtöltötték a Reök-palota mindkét emeletét a festők, grafikusok és szobrászok alkotásai. 

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, a Nyári Tárlatra több mint hétszáz pályázat érkezett. A szakmai zsűri, amelynek a művészettörténész mellett tagja volt Rényi Krisztina festő-, grafikusművész, illusztrátor és Tuzson-Berczeli Péter festőművész, 127 alkotó több mint 130 művét – festményeket, szobrokat, grafikákat és kisplasztikákat – válogatta be a nagyszabású kiállítás anyagába. 

Ebben az évben is bizonyított a Reök-palota. Az ország két legnagyobb méretű seregszemléjének adott helyszínt. Hazánk képzőművészeti elitjének jelentős része itt van a Nyári Tárlaton. Kossuth- és Munkácsy-díjas művészek, Ferenczy Noémi-díjas alkotók műveit is láthatjuk. A különböző generációkból nagyon sokan itt vannak, ténylegesen bizonyítván, hogy a szegedi Regionális Összművészeti Központ immár több mint másfél évtizede a kortárs művészet egyik legfontosabb vizuális centrumává nőtte ki magát az országban 

– fejtett ki Nátyi Róbert. 

A vezető kurátor azt is elmondta, a kiállítás rendezése során arra törekedtek, hogy leképezzék a minket körülölelő világ sokszínűségét, a kortárs művészet állandó átalakulását. A tárlat anyagának legnagyobb részét a festmények adják, amelyek között figuratív és nonfiguratív képek is megcsodálhatók, külön termet szenteltek a geometrikus alkotásoknak. 

Nátyi Róbert a 42. Nyári Tárlat újdonságai között említette a figuratív ábrázolások kapcsán a szociális tartalmak megjelenését. 

Az előző években inkább esztétizáló tartalmak jelentek meg az országos tárlatokon, most a hétköznapi élet jelenségei, jelentős eseményei is beszűrődtek a művészek tudatába. Tehát egy pici elmozdulást érzékelek a társadalmi tematikák irányába 

– mondta a művészettörténész. 

Kiemelte továbbá, hogy sok alkotáson megjelenik a groteszk, a nonfiguratív képek kapcsán pedig, hogy sok mű erőteljesen gesztus-, indulati jellegű. 

A kiállítók sorában természetesen szegedi művészek is helyet kaptak, mint Kántor Ágnes, Popovics Lőrinc, Henn László András, Sinkó János, Sejben Lajos és Huszár Imre. Továbbá olyan alkotók művei is a tárlat anyagát képezik, akiknek az elmúlt években életműkiállítása volt a REÖK-ben, mint Nagy Gábor, Stefanovits Péter és Aknay János. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában