Szegedi hírek

2023.07.15. 07:00

A gyilkos, az anyós és Sisi is Stahl Judit vendége volt – Galéria

Az Elisabeth musical rendezője, Szente Vajk, a szereplők közül pedig az érett Sisit alakító Polyák Lilla, az anyósát, Zsófia főhercegnőt életre keltő Märcz Fruzsina és a Sisi gyilkosát, Luigi Luchenit játszó Szemenyei János is Stahl Judit vendége volt a Szabadtéri Szalonban, a Dóm téri bemutató előtt. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vendégelőadását szombaton és vasárnap is megtekintheti a közönség.

Koós Kata

Képalá: Erzsébet császárné egész viszontagságokban bővelkedő élete megelevenedett a színpadon. Fotó: Gémes Sándor

27 év után tért vissza pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékokra Michael Kunze és Lévay Sylvester nagy sikerű musicalje, az Elisabeth. Az alkotók az első előadás előtt rendezett online közönségtalálkozón kulisszatitkokat osztottak meg a Szabadtéri Szalon háziasszonyával, Stahl Judittal. 

Szente Vajk rendező elmondta, mindenekelőtt abban látja az Elisabeth örökérvényű sikerét, hogy a magyar nézők nagyon érdeklődnek a 19. század iránt. 

Szeretjük egyrészt a kort, másrészt a műfajt, harmadrészt pedig a musical műfaja is szereti ezt a kort. A 19. század nagyon emocionális korszak volt, a romantika korszaka, tele érzelemmel. Emellett ennek a darabnak van egy különleges varázsa. Furcsa szerelmet mesél el, hiszen a főhősnő a halállal esik szerelembe

 – részletezte a rendező, majd hozzátette, persze mindemellett a zene is nagyban hozzájárul a mű évtizedek óta töretlen népszerűségéhez. 

Mindig a nagyon jó zenéjük miatt maradnak fent a legsikeresebb musicalek az idő rostáján

 – közölte. 

A darab története Erzsébet császárné egész viszontagságokban bővelkedő életét végigköveti. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásának különlegessége, hogy a címszereplőt kettőzték, a fiatal és az érett Sisit más-más színésznő kelti életre. Utóbbi szerepében Polyák Lilla tündököl a produkcióban. Az online közönségtalálkozón elmondta, kicsit a saját karakterét is belefogalmazta a szerepébe, akinek egyik legfőbb személyiségjegye, hogy nem tűrte a korlátokat.

Ferenc József feleségeként éppen ezért a császári udvar merevsége igencsak megkeserítette az életét. Polyák Lilla úgy fogalmazott, példája kapaszkodót jelenthet minden nőnek minden korban. 

Az udvaron belül is mindenekelőtt anyósa, Zsófia főhercegnő gyötörte Sisit. Az anyóst az előadásban csak úgy jellemzik, mint „az egyetlen férfi az udvarban”. Märcz Fruzsina kelti életre, aki elmondta, Zsófia főhercegnő a történetben Elisabeth ellenpontja, hangsúlyozván, hogy az ő igazsága is érvényes. 

Zsófia nem konkrétan ez ellen a nő ellen megy. Én nem őt gyűlölöm, hanem azt, amit képvisel, ahogy tönkreteszi a monarchiát

 – emelte ki Märcz Fruzsina karaktere kapcsán. 

Sisi gyilkosa, Luigi Lucheni szerepében Szemenyei János brillíroz, aki korábban Győrben már szintén játszotta az Elisabeth narrátor-szerepét. Elmondta azonban, hogy a kecskeméti előadás egészen más alapokra helyezte a történetet. 

A darab írói nagyszerűen kitalálták, hogy legyen egy fikciós szál is elsősorban Elisabeth és a Halál között. Ugyanakkor a Halál és Lucheni között is van egy szál, hiszen gyakorlatilag a Halál őt béreli fel, hogy Elisabethet megölje. Azért is izgalmas ez a szerep számomra, mert a kecskeméti előadásban minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott, hogy mi történik a szereplőkben belül

 – fejtette ki a színész-zeneszerző. 

Az előadás a színpadon kívüli meglepetésélménnyel is szolgált a nézőknek pénteken, ugyanis a közönség be lett vonva. Ráadásul szó szerint. Mégpedig az esküvői jelenetben egy gigantikus fátyollal. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában