Makó

2023.08.01. 19:32

Indul a makói Natura Művésztelep – Fotók

Delmagyar.hu

Az Erzsébet ház a művészek szerint inspiráló helyszín lesz az alkotáshoz. Fotó: Szabó Imre

Egymás után érkeznek a makói Erzsébet házba a 16. Natura Művésztelep résztvevői. A tábornak ezúttal éppen 16 résztvevője lesz, a vendégek között egy határon túli magyar alkotó is lesz a szabadkai Molnár Imre személyében.

A műhely – mint korábban megírtuk – a város patinás alkotótelepeinek hagyományát folytatja, amelyek közül talán Rudnay Gyuláé a legfontosabb. Ő az 1920-as években látogatott el Makóra fiatal képzőművész tanítványaival, és jóvoltukból festmények, grafikák születtek az ihletet adó Maros-parti tájról, a városról. Erre, illetve az alföldi festészetre is utal a művésztelep idei alkotásra ösztönző témája, az Alföld. Egyúttal azonban a Petőfi-emlékévnek is emléket állít, illetve két fontos embernek:

 Puruczky József pedagógusnak, a művésztelep egyik mecénásának, valamint Balogh Gyula Tornyai-nagydíjas festőművésznek, akinek az életműve részben a makói művésztelepen született meg.

Az alkotómunka egy héten át tart, a beszámoló kiállítás szeptemberben nyílik majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában