Sorozatkritika

2023.08.16. 12:30

Sorozatkritika: Titkos invázió

Lass Péter

Fotó: Des Willie

A Disney+ és a Marvel annak idején már jó előre beharangozta Nick Fury szólóprojektjét, ami most már teljes egészében elérhető a streamingcsatornán. A szuperhősök mecénása, azaz Fury egy olyan titkos összeesküvéssel néz szembe, ami komolyan fenyegeti az emberiség létét. A skrulloknak nevezett földönkívüli faj, ami kezdetben menedékként tekintett bolygónkra, most egyre inkább az emberiség ellen fordul. A bajt tetézi, hogy a skrullok jellegzetes képessége az alakváltás, vagyis könnyűszerrel képesek beolvadni közénk, emberek közé. Ez azt jelenti, hogy Fury sosem tudhatja biztosan, kivel beszél: emberrel vagy skrullal. Ugye, milyen izgalmas? 

Pedig olyan jó ötletnek tűnt – gondolhatták a Marvel emberei, miután a nézők először találkozhattak a skrullokkal a mozivásznon. Ezek a cukinak még jóindulattal sem nevezhető alakváltók a 2019-es Marvel kapitány című filmben debütáltak, és akkor úgy tekinthettünk rájuk, mint olyanokra, akiknek új hazára van szükségük, mert a saját otthonukat elveszítették. Menekültként érkeztek, nem hódító fajként, a Titkos invázió azonban bebizonyítja, hogy semmi sem fekete és fehér. A skrullok között is – akárcsak az emberek között – vannak, akik a békés együttélést preferálják, ám akadnak olyanok is, akik nem nézik jó szemmel azt, hogy a Föld bolygón csak legfeljebb csak másodrangú állampolgárok lehetnek. Nem nézik jó szemmel, hogy az emberek fajgyűlölete miatt nem élhetnek szabadon, ami egyet jelent azzal, hogy titokban kell tartaniuk skrull-mivoltukat. Az alakváltó képességnek hála minden egyes skrullnak megvan a maga emberi külseje. A titkos invázió így lesz titkos: azt hisszük, csak emberek, pedig skrullok. És közben észre sem vesszük, hogy a zendülés, vagyis az invázió már elkezdődött.

 

A Titkos invázió mindössze hat epizódból áll, amiknek átlagos hossza nagyjából 40-45 perc. Gyorsan túl lehet tehát lenni a sorozaton, ezzel nincs is gond. A főcím nagyon pöpec, egyből beránt a sorozat világának a hangulatába. Lehet, hogy egyeseknek túl hosszú, de én szeretem, ha egy főcímzenének megadják a módját. Itt megadták, és már csak ennek fényében is sajnálatos, hogy a sorozat egészében véve csalódást okoz. A sorozat alapjául szolgáló képregényt nem ismerem, de talán jobb is, mert nálam szakavatottabb rajongóktól hallani, hogy az eredeti képregény nagyszerű munka. Fogalmam sincs, a két alkotó – Kyle Bradstreet és Ali Selim – miket változtathatott az alapokon, így azt sem tudhatom, hol ment félre a dolog. De félrement, ezt látom. Nem az első pillanattól kezdve, hanem szép fokozatosan. A pilot alapján a Titkos invázió egy baromi izgalmas kémthrillert sejtet, ám ebből az ígéretből végül szinte semmi sem valósul sem. Sem az, hogy izgalmas, sem az, hogy kém, sem pedig az, hogy thriller.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában