Szegedi hírek

2023.09.06. 10:00

Ébren tartják Madách szellemiségét

Koós Kata

MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának székháza.

Fotó: Török János

Tudományos emlékülést rendez Madách Imre születésének bicententenáriuma alkalmából szeptember 6-án 16 órától a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja a SZAB Székházban. A nagyközönség előtt is nyitott programot Vesmás Péter, a munkacsoport elnöke nyitja meg, majd húszperces tudományos előadások következnek, amelyek Az ember tragédiájának szépirodalmi és a különböző művészeti ágakban történt átváltozásairól nyújtanak körképet. Az előadók az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, akik jelentős művészetelméleti tudományos tevékenységük mellett elismert Madách-kutatók és a Madách Irodalmi Társaság tagjai is egyben.

Az egyórás, tudományos emlékülést Máté Zsuzsanna Az ember tragédiája a művészetekben – az összehasonlító művészettudomány felől című művének könyvbemutatója követi. 

A rendezvény a szegedi születésű grafikusművész, Kass János Az ember tragédiájához készült illusztrációiból nyíló kiállítással zárul, amelyet Varga Emőke tárlatvezetésével szemlélhetnek meg az érdeklődők, aki Kass János életművének kutatója, a Kalitka és korona. Kass János illusztrációiról című könyv szerzője. A kiállítás szeptember 4-től 10-ig megtekinthető a SZAB kiállító terében, naponta 9-18 óráig.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában