Szegedi hírek

2023.09.01. 17:50

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál: Sült hal kétszemélyes vacsora áráért (Fotók)

Péntek délután megnyílt a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a Huszár Mátyás Rakparton. Már délután is sokan kóstolták a helyszínen készülő halételeket, amelyek bár nem sokkal drágábbak, mint a halászcsárdákban, így sem olcsók.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Ismét a hal fővárosává változott Szeged, megnyitott ugyanis a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. Egyelőre csak a rakparton hódolhattak a halételeknek azok, akik már most megkívánták a finom falatokat, szombaton azonban már a Partfürdőn is rotyognak majd a bográcsokban a halászlevek. A Tisza szegedi oldala egyébként már délután is sokakat vonzott: a klinikák felőli részen egyfajta mini Hídi vásárt rendeztek be kézművesek portékáival, a múzeum vonalától pedig egymást követik a vendéglátók. 

– Ebben tényleg van halászlé? 

– kérdezte egy hölgy a Fehértói Halászcsárda standjánál, ahol egy fiatal férfi a dobogón állva kavargatta a hatalmas bogrács tartalmát. Tényleg volt: 4 ezer liter halászlé készült. – Ilyenkor még csak lájtosan főzünk, holnap viszont már munkába áll az óriásbogrács is – magyarázta mosolyogva.

Ami az árakat illeti, nem kerül sokkal többe a fesztiválon enni, mintha valamelyik halászcsárdában ülnénk be – igaz, a műanyag tányér és a sörpad kevéssé exkluzív étkezést tesz lehetővé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene jó mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki itt szeretne jóllakni. A halászlé adagja 3600-4000 forint, a haltepertőé 10 dekánként 1500-2000 forint. A sült halak fajtától függően 1-2 ezer forintba kerülnek 10 dekánként. Mindez azt jelenti, hogy egy gusztusos, tányérátmérő hosszúságú süllőért például 8 ezer forintot kérnek. Köret nélkül. Aki pedig szomjas lenne, vehet fél liter limonádét egy ezresért, 4 deciliter sört 1000-1500 forintért vagy mojirto-t (ejtsd: molyirtó), ha hasonlóan jó a humorérzéke, mint a vállalkozónak és bízik benne, hogy csak alkoholos vagy alkoholmentes koktélt kever neki ezen a néven 1500-2500 forint körüli áron. Édességből sincs hiány: a kürtős kalács, rétes és gumicukor mellett láttunk harcsa-formájú Zsanna-mannát is.

A rendezvényre szombaton 11 órakor érkezik az ejtőernyős boszorkány az óriásbográcsba való fűszerpaprikával, kísérő rendezvényként pedig délután 2 órakor kezdődik a Tiszán a Classic Grill Rotary Jótékonysági Gumikacsa Verseny.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában