Szegedi hírek

2023.10.30. 14:00

Ördögh Szilveszterre emlékeztek

Koós Kata

A József Attila-díjas író szegedi szülőházának falán helyeztek el koszorút. Fotó: Koós Kata

 Ördögh Szilveszter Pálfy utcai szülőházának emléktáblájánál helyeztek el koszorút a Szegedi Írók Társaságának tagjai hétfőn. A József Attila-díjas író október 28-án töltötte volna be 75. életévét.

Ördögh Szilvesztert a valaha született, legkiválóbb szegedi írónak tartom. Azt a mély tartalmat, ami az írásaiból, regényeiből és novelláiból tükröződik, más szegedi születésű prózaírónál nem tapasztaltam. Amellett, hogy nagyon nagy író volt, egyben egy csodálatos ember is. Az írótársaiért, a kollégáiért gyakorlatilag az életét áldozta föl 

– fogalmazott Kiss Ernő nyugalmazott népművelő, a Szegedi Írók Társasága alapító tagja megemlékező beszédében.

Majd arra emlékeztette hallgatóságát, hogy Ördögh Szilveszter minden erejével segítette az írókat, költőket, megjelenési lehetőséget biztosítva számukra a Tekintet című folyóirat főszerkesztőjeként.

Habár elköltözött, mindvégig szegedi író maradt. Ha kezünkbe vesszük például az Ének, énekek című utolsó regényét, az is egy csodálatos, szegedi összegzés, amely az alsóvárosi temetőben ér véget. Ahol – tőle tudjuk – nem emberek, hanem szerelmek nyugszanak

 – mondta Kiss Ernő, majd Juhász Ferenc Csikóval jöttél című költeményével zárta a megemlékezést. A verset a Szilvesztertől Szilveszternek című emlékkönyvből olvasta föl, amely tavaly jelent meg, és amelyben Ördögh Szilveszter több olyan írása is megtalálható, amelyek korábban sehol máshol nem voltak olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában