Szegedi hírek

2023.11.04. 15:15

Momijit ünnepelték a Füvészkertben - Galéria

Momiji, amikor a hegy istene vörösre festi a faleveleket. Szombaton ezt a japán ünnepet igyekeztek közelebb hozni a látogatókhoz a Füvészkertben, ahol a japán juharok bámulatos színes ruhát öltenek ősszel.

Arany T. János

A japán juharok a Füvészkert japánkertjében bámulatos színes ruhát öltenek ősszel. Szombaton a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében a momiji hagyományos japán ünnepét igyekeztek közelebb hozni a látogatókhoz. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az ősz ragyogó színei köszöntik a látogatókat a botanikus kertben, ahol szombaton a hagyományos japán ünnep, a momiji alkalmából várták a látogatókat. Momiji, amikor a hegy istene vörösre festi a faleveleket. Ekkor a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. A japán juharok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének japánkertjében is bámulatos színes ruhát öltenek ősszel. A levelek október elején kezdenek a vörös és sárga számtalan árnyalatában ragyogni, és november közepére az egész tájat mesés színekbe vonják.

Ami tavasszal a cseresznyeviágzás, az ősszel a momiji. Ennek örömére ismét japán tematikába borult a füvészkert: az őszi színekbe borult fák mellett szelfizők sorakoztak, a Gourmet Garden Sushi étterem bemutatót tartott és ismét eljött Szegedre a Békés Megyei Hírlap volt fotósa, Imre György is, aki a napilapos sajtófotózásról váltott a sokkal nyugodtabb mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, hajlított fákra. Az egykori fotós a bonszai készítését is oktatja, emellett Dél-Alföld legnagyobb bonszaigyűjteményével rendelkezik és ő a Füvészkert bonszai-mentora is. 

Napközben volt még profi kertvezetés a japánkertben, koto (hagyományos japán húros, pengetős hangszer) előadás és japán teakészítési bemutató. Bemutatták  a Kortalan fa – A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) Magyarországon címmel Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatójának könyvét, aki előadást is tartott a témában.

A hangulatos, japánkertben tett séta útvonalát késő délutántól a program zárásáig lámpákkal és mécsesekkel világították meg, így délután egyedi, különleges élményben volt része annak, aki napnyugta után látogatott ki a Füvészkertbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában