Szegedi hírek

2023.12.19. 15:40

Szegedi diákok is kaptak ösztöndíjat a kínai nagykövetségtől

Két szegedi gimnazista is megkapta idén a kínai nagykövetség ösztöndíját. További négy fiatal is részt vett a hétfői ünnepségen, ők a kínai nyelv eredményes tanulása miatt okosórát vehettek át.

Timár Kriszta

Hat szegedi diák utazott hétfőn a kínai nagykövetségre, hogy elismeréseket vegyenek át. Fotó: Török János

Hétfőn adta át a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége idei ösztöndíjait. Az elismerésre azok a diákok pályázhattak, akik az elmúlt 2 évben eredményesen szerepeltek különböző pályázatokon, rendezvényeken, illetve iskolai kínai nyelvi tanulmányaikban kiemelkedő eredményeket értek el. A program célja a kínai nyelvoktatás magyarországi támogatása, a Konfuciusz Intézeteknél tanuló diákok ösztönzése a kínai nyelv tanulására és a kínai kultúra megismerésére. Szegedről hatan utazhattak el a díjátadóra: a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola négy, és a Szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola két diákja.

Azok indulhattak az ösztöndíjért, akik a Csodálatos bolygónk nevű rajzpályázaton, vagy a Kínai híd versenyen indultak, illetve akik sikeres nyelvvizsgát tettek. Ők írhatták meg az angol nyelvű pályázatot

 – mondta el Majoros Ildikó, aki összekötőként segítette a diákokat a pályázaton. Ezek alapján végül két diák nyerte el a 200 ezer forintos ösztöndíjat, négyen pedig egy-egy okosórával lettek gazdagabbak. 

Fotó: Török János 

A két ösztöndíjas, Gulyás Janka, az Eötvös iskola 11. évfolyamos és Puruczki Nikolett, az iskola 12. évfolyamos diákja a Kínai híd versenyen indultak. Niki különdíjat kapott, Janka pedig megszerezte az országos 3. helyet, amivel épphogy csak lecsúszott a nemzetközi fordulóról, ami a kínai televízió közvetítésében zajlik, így az egész ország figyelemmel kísérheti. Mindkettőjüknek kínai nyelven kellett egy több oldalas bemutatkozó szöveget elmondani magukról, illetve egy művészeti produkció felvételét elküldeni videón. Janka egy kalligráfiát készített és táncolt, Niki két kínai táncot adott elő.

A két általános iskolás diákot, az ötödikes Székely Nikolettet és a hetedikes Lajos Laurát tanáraik buzdították, hogy pályázzanak, mindkettőjüket az eseményeken való aktív részvételük miatt. Rajtuk kívül díjazták még a 11.-es Korbai Denisz Noelt és a 10. évfolyamos Láda Fannit is, ők elsősorban a nyelvtanulásban jeleskednek – Denisznek már van nyelvvizsgája, Fanni pedig kínaiból fog érettségizni.

A fiatalok elmondták, szeretik a kínai nyelvet, ami bár nehéz, de jól lehet boldogulni vele a munkaerőpiacon. Van közülük, aki Kínában szeretne egyetemre járni, más munkát akar majd ott keresni. De mint mondták, idehaza is jó lehetőségeik lesznek, hiszen kínai tolmács még mindig nagyon kevés van, így van, aki már ezzel a pályával kacérkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában