Szegedi hírek

2024.01.15. 16:20

Több rejtély felfejtését kínálja a BIDF szegedi vetítésfolyama

Tizenegy filmet tekinthet meg a szegedi közönség január 31. és február 4. között a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjából. A vetítéseket pódiumbeszélgetések és feldolgozó foglalkozások követik.

Koós Kata

Képünk illusztráció.

Spanyol dokumentumfilmmel kezdődik a tízéves Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szegedi vetítésfolyama január 31-én a Belvárosi Moziban. A La Singla, a flamenco-királynő rejtélye című film Antonia Singla talányokkal teli életét vette górcső alá. A Barcelona külvárosában született cigánylány 17 évesen, siketen forradalmasította a flamenco világát. Harmincévesen nyomtalanul eltűnt a színpadról.

A vetítések után idén is ismert közéleti szereplők, szakértők osztják meg gondolataikat, véleményüket a nagyközönséggel, továbbá feldolgozó foglalkozásokat is kínálnak a filmeket követően a Szegedi Nemzeti Színház – Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér színház- és drámapedagógusai, Kállai Ákos és Szalai Kinga, valamint Sziládi Hajna színésznő vezetésével.

A szegedi második film készítői szintén egy rejtély, mégpedig egy családegyesítési akció felfejtésére vállalkoztak Svédország egyik kisvárosában.

A február 2-án műsorra tűzött Kiáltvány a gyermekekért című alkotás az orosz fiatalok 21. századi mindennapjaiba enged bepillantást. Egy folyamatba, amely a reggeli készülődéstől az evakuálásokon át a kegyetlenségig kalauzolja a nézőket. A vetítés után Baracsi Katalin internetjogásszal, Tódor Marina klinikai és pedagógiai szakpszichológussal és Vajda Árpád ifjúság szakértővel a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületétől Fercsák Norbert beszélget majd.

Február 3-án a Cowboy-lányok című amerikai, Az utolsó szépfiú című finn és a Harcban című amerikai-brit-ukrán filmet tekintheti meg a közönség.

A szegedi fesztivál zárónapján, február 4-én egy izlandi focicsapat küzdelmei elevenednek majd meg a vásznon A mi kis hazai pályánk című alkotásban.

A záróesemény az amerikai-brit Amíg még nézhetjük című című film vetítése lesz, amely a televíziós újságírás kihívásokkal teli világába enged bepillantást.

Az idei vetítéssorozat különlegesség, hogy három filmet – a Tisztogatók, a Magas mérce és a Száguldó család című alkotásokat – kimondottan a középiskolások számára vetítik Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában