Szegedi hírek

2024.02.02. 22:00

A falánkság legyőzte a babonát

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor

Csaknem tízéves tradíció a Szegedi Vadasparkban, hogy a néphagyományt követve február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kicsalogatják a két barna mackótestvért téli rejtekéből, hogy jóslásra bírják őket. A népi hiedelem szerint, ha aznap szép, napsütéses idő van, és a medvék meglátják az árnyékukat, gyorsan visszabújnak barlangjukba, mert hosszú lesz még a tél. Ha viszont kemény fagy fogadja őket, akkor hamarosan beköszönt a tavasz.

Pénteken népes gyereksereg várta versekkel és énekekkel a medvék kifutójánál, hogy Mici és Ursula kicammogjon kuckójából. A testvérpár több mint tíz éve él már a vadasparkban. Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy mentett macik. Spanyolországban voltak cirkuszi medvék hajdanán, nagyon rossz körülmények között tartották őket, ezért foglalták le a hatóságok. Mindketten több mint húszévesek, sanyarú ifjúkoruk után Szegeden boldog nyugdíjas éveiket töltik.

Noha a pénteki, szép időben a két barna mackó jó eséllyel meglátta árnyékát, ám ügyet sem vetettek rá. Nem is csoda, ugyanis gondozóik finomságok sokaságával kedveskedtek a mindenevő Micinek és Ursulának. A halösvény felfalása után mézes zsömlét majszoltak, szőlőt szemezgettek és narancsot habzsoltak a látogatók nagy örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában