Szegedi hírek

2024.02.09. 09:30

Időutazásról és saját sorsunkról olvastunk tavaly legszívesebben a Somogyiban – Galéria

Továbbra is Orvos-Tóth Noémi első sikerkönyve a legolvasottabb a Somogyi könyvtárban: a tavalyi statisztikák szerint ez a legkeresettebb szóló kötet. Csak néhány, többrészes sorozat tudta kölcsönzésszámban megelőzni: a gyerekek időutazós, a felnőttek történelmi szériákat vittek haza 2023-ban legszívesebben.

Timár Kriszta

A legnépszerűbb könyvekhez a Somogyiban szinte csak előjegyzéssel lehet hozzájutni. Fotó: Török János

A Somogyi Könyvtár rendszeresen követi, melyek azok a könyvek, amik iránt a legnagyobb az érdeklődés, vagyis a leggyakrabban kölcsönzik ki az olvasók. Idén is elkészítették a legnépszerűbb kiadványok listáját, mely a tavalyi év statisztikájából állt össze.

Általánosságban elmondható, hogy évek óta töretlenül népszerűek Náray Tamás, Bauer Barbara, Frei Tamás, Kelényi Angelika, Böszörményi Gyula regényei. A külföldi szerzők közül folyamatosan előjegyzések vannak Valérie Perrin regényeire, Anne Jacobs Villa sorozatára, illetve letaszítatatlan a trónról Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című műve. Gyermekkönyvek területén Bartos Erika, Vadadi Adrienn, Berg Judit, Dániel András, Kiss Judit Ágnes, Gimesi Dóra és Téti István a legnépszerűbb magyar szerző, a külföldiek közül pedig Rick Riordan és Rowling népszerűsége évek óta töretlen.

Ha a konkrét számokat nézzük, először is figyelembe kell venni, hogy egy olvasó 28 napra vihet haza minden könyvet. A legnépszerűbb kötetekre általában előjegyzést vezetnek, ami azt jelenti, hogy ezeket nem lehet meghosszabbítani, de így is havonta egyszer cserél gazdát egy ilyen könyv. Így tekintve látható, hogy a legnépszerűbbekből hiába van több példány a bibliotékában, gyakorlatilag szinte nincs olyan, hogy az a polcon állna és szabadon elvihető lenne. 

Az összesített kölcsönzési listát Fabian Lenk Idődetektívek című sorozata vezeti. Igaz, ez így kicsit csalóka, hiszen a 67 kölcsönzés nem egy kötetre, hanem a sorozat több részére összességében vonatkozik. Az azonban biztos, hogy gyermekkönyvek terén ez a legnépszerűbb a Somogyi olvasói körében. Érdekes, de alig pár kölcsönzési számmal maradt le egy másik sorozat, mely szintén hasonló tematikájú, csak az idősebb gyermekek számára készült: az Időfutár sorozatot 64-szer kölcsönözték ki. Az élbolyban szerepel még a Heartstopper című képregénysorozat, illetve Rick Riordan könyvei.

A felnőtt könyvek listáját szintén egy sorozat vezeti: Bán Mór Hunyadi című történeteire voltak a legkíváncsibbak a szegedi olvasók, a második legnépszerűbb sorozat pedig a Siló volt. A szóló művek toplistáját Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című munkája vezeti, amelyet egyetlen év alatt 46-szor kölcsönöztek ki. A pszichológus szerző önfejlesztő könyve mellett három regény tudott még hasonlóan nagy érdeklődést kiváltani: A Kilimandzsáró felett az ég című romantikus kalandregény, a Náray Tamástól a Zarah öröksége, illetve Borsa Brown Légyott Isztambulban című romantikus regénye – ezek mindegyikét közel 40-szer kölcsönözték.

A Somogyi 50-es toplistáján Rick Riordan 4, Náray Tamás pedig 3 könyvvel tud szerepelni – ők a rekorder szerzők. És hogy mennyire nehéz volt erre a listára felkerülni, jól mutatja, hogy az 50. helyezett is 27 kölcsönzéssel szerepel, ami azt jelenti, hogy átlagot tekintve két példány egész évben, folyamatosan ki volt kölcsönözve anélkül, hogy egyszer is elérhető lett volna előjegyzés nélkül az olvasók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában