A város első történetírójára emlékeznek Vásárhelyen

2024.02.02. 14:40

Száz éve hunyt el Szeremlei Sámuel

Emlékévvel tiszteleg a száz évvel ezelőtt elhunyt Szeremlei Sámuel református lelkész, egyházi- és helytörténeti író előtt Vásárhely helytörténeti és református közössége. A Szeremlei 100 Emlékévet február első vasárnapján istentisztelettel nyitják meg a református Ótemplomban.

Tábori Szilvia

Közös összefogással szervezi az emlékév programjait a vásárhelyi református és helytörténeti közösség. Fotó: Tábori Szilvia

– Ha történészként arra törekedett, hogy a múltról adjon képet a jelennek, akkor a református egyházban vállalt összes tisztsége arra szolgált, hogy a jelenben váljon népe sorsának értő alakítójává –mondta Nagy Gyöngyi történész, pedagógus, a Szeremlei Társaság elnöke a száz évvel ezelőtt elhunyt református lelkész, egyházi- és helytörténeti író, Szeremlei Sámuel tiszteletére meghirdetett emlékév alkalmából. Hódmezővásárhely legismertebb református lelkészének a nevét utca, egy református óvoda és egy helytörténeti szellemi műhely is viseli. Szeremlei Sámuel fél évszázadot töltött Vásárhely szolgálatában történetíróként, református lelkészként és a református közoktatás egyik nagy hatású szervezőjeként.

Idén közös összefogással szervez programokat a vásárhelyi református és helytörténeti közösség, a három évtizedes múltú Szeremlei Társaság, az ótemplomi és újtemplomi gyülekezet, valamint a városi levéltár és a múzeum. A Szeremlei 100 Emlékév nyitó istentisztelete február 4-én, vasárnap 14 órakor lesz a főtéri református templomban. Az eseményen igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke, a liturgiát Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese és Major Istvánné újtemplomi lelkipásztor vezeti. Szeremlei Sámuelről emlékezik Nagy Gyöngyi, a Szeremlei Társaság elnöke.

Major Istvánné, a Hódmezővásárhely-Újtemplomi Református Egyházközség lelkipásztora az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy 44 évvel ezelőtt, fiatal teológusként találkozott először azzal a lelki és szellemi hagyatékkal, amelyet a mai fiatalok már szinte egyáltalán nem ismernek. Ezért különösen nagy öröm, hogy az emlékév alkalmából megismerhetik az ő feledhetetlen alakját. A tavaszi rajzverseny, a diákoknak szánt rendhagyó előadások, helytörténeti séták és tudományos konferencián kívül egy különleges kiállításra is készülnek a szervezők a Tornyai János Múzeumban. Ott látható majd sok egyéb tárgyi emlék között egy unokái által őrzött zöldségpucoló asztal, amely mellett Szeremlei Sámuel gyakran állva írta könyveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában