Szegedi hírek

2024.03.06. 08:20

A ZUG Színházban kínálja a katarzisélményt Csorba Kata - Fotók

Új helyszínen, a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen adja elő újra Csorba Kata, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője az Én vagyok én, te vagy te című monodrámát. A nagy érdeklődés miatt két estén, szerdán és csütörtökön is műsorra tűzték az előadást.

Koós Kata

A négyszeres Dömötör-díjas színésznő tucatnyi karakter bőrébe bújik a másfél óra alatt. Fotó: Szabó Luca

A Szegedi Nemzeti Színházban 2022-ben tartották a Horgas Ádám akkori főrendező által írt Én vagyok én, te vagy te című monodráma ősbemutatóját. Az előadásokon felváltva bújt a főszereplő, Fehér Éva bőrébe Menczel Andrea és Csorba Kata. A súlyos témát szokatlan színházi módszerrel boncolgató, mélyreható produkció gyorsan közönségkedvenccé vált annak idején. 

Interaktivitás

A hétfői főpróba tapasztalatai alapján az új, kisebb játszóhely még bensőségesebb hangulatot biztosít a közönség aktív részvételével zajló, 16 éven felülieknek ajánlott előadásnak. A pár tucatnyi néző szinte mindegyikének jut apró feladat, amely komoly befolyással bír a cselekményre. A feladatok egyszerűek, a nézőre irányuló reflektorfény nem tolakodó, és a laikusoknak szánt szerepek korántsem nyomasztók vagy kényelmetlenek. Egy kincskereső játék bontakozik ki, amelynek végkifejlete rejtélyes sorsmozaikokból épül fel.  

Ultramaraton 

Csorba Kata két évvel ezelőtt megkapta negyedik Dömötör-díját a közönségtől ezért az alakításáért, amelyet akkor addigi szakmai pályafutása csúcsaként határozott meg. A színésznő sporthasonlattal élve ultramaratont fut a színpadon. A másfél órás játékidő során tucatnyi különböző karaktert formál meg sodró hitelességgel. A gyermeki ártatlanságot a bujaság váltja, a kacagtató, pösze okoskodást a sokat látott, agg lelkek fájdalommal és gyásszal átitatott bölcsessége. 

Keserédes vidámság

Az előadás markáns része a humor, amelyet sokszor a közönség elé görbe tükröt tartva közvetít a színésznő. A fel-feltörő kacagás utáni váltás azonban szívfacsaró éllel hatol a szívek mélyére, hogy aztán a sorsmozaikokból összeálló, végső felismerés atombombaként robbantsa a hirtelen olyan ismerősnek tűnő kérdést a lelkekben: ki is az a bizonyos én, és ki az a te? Ezután pedig már csak két dolog bizonyos: egyrészt, hogy ő a színpadon katarzisélményt nyújtott, valamint, hogy lesz min gondolkodni hazafelé. Sőt, talán másnap is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában