Helyi kultúra

2024.03.08. 08:40

Csanádpalota örökségét ápolják

Szabó Imre

Egy fotó a kötetből, ami a régi tanyai életet bemutató cikket illusztrálja. Fotó: Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület

A Helytörténeti Füzetek című kiadványsorozat 3. kötetét mutatja be a kiadó Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület március 23-án, szombaton 

– tájékoztatta a Délmagyarországot a civil szervezet elnöke, Benke Marcell. 

Megtudtuk: a sorozat névadója az a hasonló című füzetsorozat volt, amit annak idején Németi Bálint csanádpalotai amatőr helytörténész írt, mindössze néhány példányban. Az egyesület az ő emléke előtt szeretett volna tisztelegni, folytatva egyúttal félbemaradt munkásságát. Az első kötet az ő munkáit adta közre. A most megjelenő, közel 200 oldalas, fotókat is tartalmazó kötet többek között a helyi templom, illetve 1750-től a település egészségügyi ellátásának történetét, az egykori csanádpalotai malmokat, a régi tanyai életet, a Kelemen László emlékét őrző alapítvány mutatja be, illetve Dér István festőművész emlékét idézi meg. 

A programsorozat 23-án, szombaton délelőtt negyed 11-kor kezdődik: Szikszai Zsuzsanna makói múzeumigazgató Asztalos P. Kálmánra emlékezik a róla elnevezett tájháznál, majd a koszorúzást követően meg lehet tekinteni a gyűjteményt. A könyvbemutató 11-kor, a művelődési házban kezdődik: a kötet tartalmát kerekasztal-beszélgetésen mutatják be, amit kulturális műsor színesít helyi fellépőkkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában