Szegedi hírek

2024.03.09. 07:00

Ehető sellőférfival nyert aranyérmet a szegedi cukrász – Fotók

Harmadjára is megnyerte a Pataki János Emlékverseny artisztika kategóriáját Romicsné Domokos Mónika. A szegedi cukrász az aranyérem mellé további három különdíjat is bezsebelt cukor-csoki-ostyaszobrával. A látványos alkotást a Krúdy iskolában állítják majd ki.

Timár Kriszta

Negyven órányi munkával készítette el a szegedi cukrász a díjnyertes, kizárólag édességekből megformált szobrot. Fotó: Gémes Sándor

A Sirha Budapest kiállítás Közép-Kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása. Ennek szakmai programjaként szerdán rendezték meg a Pataki János Emlékversenyt, amit kétévente tartanak ezen program részeként. Artisztika, cukorvirág és dísztorta kategóriákban mérettethették meg magukat a cukrászok. Idén rekord számú nevezés érkezett, a zsűri pedig szintén rekordszámú, 46 érmet ítélt oda a versenyzőknek a felnőtt és tanuló kategóriákban. Artisztikában hatalmas szegedi siker született, Romicsné Domokos Mónika hozta el a kategória aranyérmét. Ő egyébként – mostmár kijelenthető – szinte egyeduralkodó ezen a területen, hiszen az elmúlt két versenyen sem talált legyőzőre.

Az előző versenyhez hasonlóan a szegedi cukrász ismét egy fantasyszobrot alkotott. A 80-szor 80 centiméteres alapra megálmodott tengeri jelenet 84 centiméter magas – ez volt a kategória legnagyobb méretű alkotása a mezőnyben. Ez azért is figyelemre méltó, mert a versenyszabályzat értelmében az alkotásokhoz nem lehet használni mesterséges tartóelemet. Vagyis a kompozíció minden egyes elemének ehetőnek kell lennie.

Kemény cukormasszát használtam, az tartja a két főalakot 

– mesélte Romicsné Domokos Mónika. A Mélységekből a magasságba című alkotáson egyébként egy sellőférfi és egy sellőlány a központi szereplő, alattuk, a vízben pedig számtalan tengeri élőlény látható a poliptól a medúzán át a korallig. 

 Nem terveztem meg a kompozíciót, egyszerűen csak így alakult. Először csak a sellőférfit akartam megformázni, de aztán láttam, milyen sok hely van még, ezért lett mellé egy lány is

 – mosolygott. 

A szoborkompozíció 40 óra alatt készült el. A felhasznált anyagok között van rizslap, ostya, fondant, fehércsokoládé és mikrós piskóta is. Ezek egy része rendkívül törékeny anyag, de a szobron is rengetek vékony, pici részlet van, így nagyon kellett figyelni, hogy semmi ne sérüljön az alkotás vagy a szállítás során. A Tündérkert Kézműves Torta és Sütemény műhely tulajdonosa elárulta, a legnehezebb a sellőlány pozíciójának kialakítása volt, hogy ívben meghajolva is stabil legyen. Ehhez képest az, hogy a testén lévő pikkelyeket egyesével ragasztgatta fel, már nem is tűnt olyan bonyolultnak. A színezés is ehető ételfesték, melyet szórópisztollyal és ecsettel vitt fel.

A legmagasabb pontszámmal megnyert aranyérem mellé Romicsné Domokos Mónika három különdíjat is kapott. A zsűri értékelésében kiemelte: olyan színvonalú szobrot alkotott, amely nemzetközi versenyen is megállná a helyét. A szegedi cukrász – aki egyébként mindössze 7 évvel ezelőtt kezdte el a szakmát – ezért azt tervezi, hogy jövőre külföldi mezőnyben is megméretteti magát. Díjnyertes szobra a tervek szerint a Krúdy iskolában lesz kiállítva, ahol egyébként tanít is. Fontosnak tartja ugyanis, hogy ezt a cukrászati ágat, amit csak kevesen művelnek, továbbadja a következő generációnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában