Helyi kultúra

2024.03.27. 11:20

Magot osztanak a makói méhbarátok

Szabó Imre

A helyi vállalkozások közül elsőként csatlakozott a Méhbarát Mozgalomhoz a város egyik nagy cége, az irodai berendezések gyártására szakosodott, Makón 1993 óta működő DUOCOR Ipari Bt. Ennek köszönhetően a mozgalom alapítója, Szabó Olivér negyedik generációs makói méhész, a mozgalom alapítója a napokban ajándék virágmagokat adott az ott dolgozóknak, hogy elültethessék őket otthon. 

A szakembertől megtudtuk, egy nap alatt összesen 230 csomagot osztott ki. A legtöbben azt mondták, miután átvették, hogy kertjükbe ültetik majd el a magokat, vagy az udvaron. Olyan is akadt, aki úgy döntött, éppen nem használt földjére szórja. Egyetlen csomag 50 méhecskének biztosít táplálékot, az akcióban tehát 11.500 méhet is sikerülhet élelemmel ellátni, ami nagyban segíti ezeknek a hasznos rovaroknak az életét. Maga a Méhbarát Mozgalom pont ezzel a céllal alakult 2023 tavaszán. A méhek élettere ugyanis – többek között a klímaváltozás miatt – egyre csökken, és ezt a tendenciát mielőbb meg kellene fordítani. Ennek érdekében már a tavalyi évben egy hektárnyi méhlegelőt alakítottak ki a tagok. 

A civil szervezethez bárki csatlakozhat közösségi oldalán keresztül. Aki ugyancsak segítené a méhek virágporgyűjtését, akár szakmai segítséget is kaphat hozzá. Szabó Olivér bízik abban, hogy a jó példát látva további vállalkozások, intézmények veszik fel velük a kapcsolatot és ezekhez is kész elmenni magot osztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában