Szegedi hírek

2024.03.14. 20:00

Novák Péter tartott castingot Szegeden – Galéria, videó

Negyven gyerek közül válogatta ki Novák Péter rendező azt a kilencet, akik részt vehetnek a Szegedi Szabadtéri Játékok István, a király produkciójában. Nagy volt az izgalom a REÖK aulájában a csütörtöki casting előtt.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Kilencven gyerek jelentkezett Novák Péter szereplőválogatására, közülük negyvenen mérethették meg magukat a csütörtöki castingon a Reök-palotában. Novák tavaly rendezte meg az István, a király negyvenéves jubileumi előadását. Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának ősbemutatóját 1983-ban tartották a Királydombon, azóta számos városban színre vitték már a darabot. 2013-ban a harmincéves jubileumi bemutatót a Szegedi Szabadtéri Játékokon tartották, az idei nyáron pedig ismét visszatér a produkció a Dóm téri nagyszínpadra a címszerepben Koltai-Nagy Balázzsal, Koppány szerepében Baricz Gergővel. 

– A 40. évfordulós előadásnak egy alappillére volt a részemről, hogy valahogy a felnövekvő generációkért érzett felelősségről szóljunk – mondta el a rendező lapunknak a szereplőválogatás előtt. Azzal folytatta, hogy leginkább az a kérdés foglalkoztatta, hogy milyen örökséget, milyen hazát kap majd a következő generáció. 

Azt gondoltam, hogy ennek a drámaiságát leginkább ők tudják jól tolmácsolni a világ felé. Minél több szegedi gyerek lesz benne, én annál jobban örülök

 – mondta. A válogatáson a gyerekeknek a környezetvédelem problémájával magyarázta el a felelősség fogalmát, majd arra kérte őket, hogy úgy kiáltsák a Te kit választanál? című dal „segítsetek!” felszólítását, mintha a felnőtteket szólítanák meg azzal a természet védelmében. 

7-11 éves gyerekek jelentkezhettek a válogatásra, nagy volt az izgalom a REÖK aulájában a kezdés előtt. A 40 versenyzőből 9 gyerek kap majd lehetőséget, hogy részt vegyen az előadásban, amelynek legelején, valamint a csata utáni jelenetekben lesz fontos szerepük. 

Az egyik versenyző a nyolcéves Csáky Emília volt, akit édesapja kísért el. Emília azon kevés gyerek közé tartozott, aki nem nagyon izgult. Elmondta, leginkább a Felkelt a napunk című dal nyerte el tetszését. Édesapjával, Csáky Balázzsal együtt gyakorolták a dalokat, aki nagy István, a király rajongó, a kedvence az őselőadás. 

Balázs elmondta, hogy édesanyja harminc éven át énekelt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkarában, ő maga is többször statisztált, így egyáltalán nem idegen számára a színházi világ. Emília azonban most vehetne részt először színházi produkcióban, noha énekel, zongorázik és balettozik is. Mosolyogva jegyezte meg, hogy nagyon várják az előadást, noha ő maga nem mindig Istvánnak drukkol.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában