Helyi kultúra

2024.04.05. 08:00

Tóth Tibor Bátor mindene a tánc

Sikert sikerre halmoz Tóth Tibor Bátor, a makói Forgatós Táncegyüttes mindössze 14 esztendős, kiszombori illetőségű tagja – legutóbb egy országos megmérettetésről tért haza arany minősítéssel és különdíjjal. Hosszú távú célja az, hogy táncoktató legyen.

Szabó Imre

A makói Forgatósban táncoló Tóth Tibor Bátor számára az autentikus viselet is fontos. Fotó: Tóth Tibor Bátor közösségi oldala

Szinte minden szabadidőmet a Szent János téri próbateremben töltöm. A csütörtöki napot leszámítva minden délutántól egészen estig 

– adott ízelítőt elhivatottságából Tóth Tibor Bátor, a makói Forgatós Táncegyüttes egyik fiatal tagja, amikor legutóbbi versenyeredményei kapcsán faggattuk. A mindössze 14 esztendős fiatalember alighanem komoly tánckarrier előtt áll, hiszen sikert sikerre halmoz. Két éve aratta az első győzelmet és azóta öt versenyen vett részt, egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Most a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által, Szentes Varga Ferenc emlékére rendezett Rábaközi Felnőtt és Ifjúsági Szóló Táncversenyen, Szanyban kapott arany minősítést és különdíjat. Az együttes művészeti vezetője, Doktor László azt mondta, eleinte gondolkozott azon, hogy egyáltalán benevezze-e tanítványát, hiszen ide többnyire rábaközi táncosok jelentkeznek – többségük ezt sok generációs családi örökségként sajátította el.

Fotó: Tóth Tibor Bátor közösségi oldala

A tehetséges diák a mostani versenyfeladatról azt mondta, számára eddig az összes közül ez volt a legnehezebb. Ennek ellenére bizakodva készült, hiszen a produkciót már többször előadta. Egy apró, csak általa észrevett hibával végül sikeresen oldotta meg a feladatot. A rangos szakmai zsűri még a viseletét is megdicsérte.

A kiszombori Dózsa György Általános Iskola diákja lassan hét éve táncol a Forgatósban.

Egyszer láttam a táncegyüttes egyik próbáját. Nagyon megtetszett, úgy döntöttem, hosszabb időre is kipróbálom, aztán végül maradtam 

– mondta arról, hogy került a makói egyesülethez.

Fotó: Tóth Tibor Bátor közösségi oldala

Bátor ezekben a hetekben már az újabb megmérettetésekre készül, tavasszal még két jelentős verseny vár rá. Április 18-án Csongrádon, a regionális ifjúsági szólótáncverseny selejtezőjén vesz részt, egy hónap múlva pedig Deszken, a dél-alföldi szóló- és páros táncok Rözögtessük mög! elnevezésű, 4. országos fesztiválján lép színpadra.

Fotó: Tóth Tibor Bátor közösségi oldala

Álma az, hogy a középiskola befejezésével táncoktató lehessen, amihez egy két éves, békéscsabai vagy budapesti képzésen keresztül vezet majd az út. Ehhez a legfőbb inspirációt tanárától, Doktor Lászlótól kapja.

Őt a példaképemnek is tekintem

 – vallotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában