Szegedi egyetemi hírek

2024.04.16. 08:00

Újabb Nobel-díjas csatlakozott a Szegedi Tudományegyetemhez

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzor csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem közösségéhez. Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

Koós Kata

Gérard Mourou professzor a napokban írta alá kutatóprofesszori szerződését az SZTE-n, Csák János miniszter, Szabó Gábor, az ELI-ALPS ügyvezetője és Rovó László rektor jelenlétében. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou professzor többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése. 

Megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak

 – nyilatkozta egy korábbi szegedi látogatása alkalmával.

Az energiatermeléshez kapcsolódó további, jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése. Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Mourou és Tajima professzorok által javasolt lézeres neutron forrás kifejlesztése, amely a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célkitűzése.

A laboratórium működését Gérard Mourou az elmúlt években folyamatosan támogatta. Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Mourou professzor – elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát – május 1-től a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszoraként segíti az SZTE, és elsősorban az NLTL munkáját. Az erre vonatkozó szerződést a professzor április 11-én Rovó László, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében írta alá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában