Szegedi hírek

2024.05.26. 15:30

Gyerekek szállták meg a szegedi tűzoltólaktanyát (Galéria)

Négyszázhat helyszínen várta a gyerekeket a katasztrófavédelem az idei gyereknapon, köztük a szegedi Napos úti tűzoltólaktanyában is. A gyerekek nem voltak félősek, azonnal átvették az irányítás a szerkocsik, a fecskendők és a létrás tűzoltóautók felett. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ők élvezték a legjobban a nyitott laktanyát: a járművek láttán néhány apuka szeme is könnybe lábadt.

Suki Zoltán

Mindent lehetett a gyerekeknek a tűzoltólaktanyában. Fotó: Török János

 Gyere apu, oltsunk tüzet! 

– kiabálta a nyolc éves Dani, és abban a pillanatban el is rohant egy pici tűz oltásához, amit a tűzoltók a gyerekeknek is megengedtek. De nem Dani volt az egyetlen lelkes kisgyerek vasárnap a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Napos úti laktanyájában. Ugyanis, ahogy minden évben, a tűzoltók a mostani gyereknapon is kinyitották a laktanya kapuját, és mindenkit beengedtek.

Molnár Krisztina, a vármegyei igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy egyelőre nem tudja, mennyien lehettek a laktanyában, de első ránézésre minden korábbi rekord megdőlt. És ez nem túlzás, tényleg szinte egy gombostűt is alig lehetett leejteni, így minden bizonnyal ez volt a legnépszerűbb gyereknapi program vasárnap Szegeden.

Ami pedig a legjobb ebben a programban, az az, hogy a tűzoltók szinte mindent megengednek a gyerekeknek, persze a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett.

A gyerekek jellemzően szüleikkel, nagyszüleikkel jöttek, sokan tűzoltóruhában, sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amiben aztán örömmel fotózkodtak, ültek be az autókba. Ezen a napon mindent lehetett, tűzoltóautóra mászni, málhateret szemlélni, magasból mentő kosarában utazni, vízsugárral célba lőni, tömlőt gurítani, szelfizni a járművekkel, tűzoltókkal

 – tette hozzá Molnár Krisztina.

De ezeken kívül voltak próbariasztások, műszaki mentési bemutató és létrával mentés is.

Utóbbi úgy nézett ki, hogy a magasból egy bábut hoztak le a tűzoltók teljes felszerelésben, ami után úgy megtapsolták őket, mint a rocksztárokat egy jobban sikerült koncertjük után.

Molnár Krisztina ezt is elmondta, hogy most megmutatták azt a speciális turbinás oltóberendezést is, amit akkor használnak, ha például lángra lobban egy olajkút. Szerencsére persze mostanában nem volt ilyen, de azért jó, ha van egy erre is jó eszköz a háznál.

A nap érkekessége pedig a boldog gyerekeken túl a boldog szülők voltak. A járművek láttán néhány apuka szeme is könnybe lábadt, a tűzoltók láttán pedig néhány anyukáé is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában