Helyi kultúra

2019.11.13. 05:48

Sokat köszönhetünk Klebelsberg Kunónak

Szeged rengeteget kö­szönhet neki: sok más mellett az egyetemet, a Dóm teret és a kli­nikákat. Nemcsak a me­­gyeszék­helyért tett: népiskolai és óvodaépítési programja az egész me­­gyét, sőt az Alföldet érintette, hiszen igen magas volt az 1920-as években az analfabéták száma.

Hajó Edina

1875. november 13-án született gróf Klebelsberg Kunó, a Horthy-­korszak leg­­kiemelkedőbb oktatáspolitikusa. Szeged rengeteget kö­szönhet neki: sok más mellett az egyetemet, a Dóm teret és a kli­nikákat. Nemcsak a me­­gyeszék­helyért tett: népiskolai és óvodaépítési programja az egész me­­gyét, sőt az Alföldet érintette, hiszen igen magas volt az 1920-as években az analfabéták száma. A kolozsvári egyetem Szegedre hozásában is nagy szerepet vál­­lalt: Klebelsberg kapcsolata azért erősödött fel Szegeddel, mert itt meg tudta valósítani céljait. A felsőoktatás, a természettudományok fejlesztése volt a legfőbb törekvése, ennek érdekében építette fel a klinikákat és a Dóm tér egyetemi részét, a legmodernebb felszerelésekkel. Klebelsberg a város országgyűlési képviselője is volt, ekkor épült ki például a kisvasút a Ho­­mokhátság környező településeire.

Írásunkat keresse a szerdai Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában