Izgalmas hangszerpárosítások

2020.08.25. 16:50

Szegedre érkezik az OrgonaPont

Idén augusztusban is folytatódott az OrgonaPontok koncertkörútja, a Filharmónia Magyarország szervezésében. A közel ötven nyáresti koncerten ugyan az orgonáé a főszerep, különleges hangszerpárosításokat mutatnak meg. 

T.Sz.

Az ezerarcú hangszer bemutatására szervezett programkörút szegedi állomásához érkezik augusztus 26-án, szerda este 20 órakor a Dóm templomban. Idén augusztusban közel negyven város ad otthon közel ötven, különféle hangszerpárosítást megmutató koncertnek. A Filharmónia Magyarország által szervezett előadásokon az orgonát az énekhang mellett fuvola, cselló, lant, oboa, szaxofon vagy kürt kíséri. A könnyű, oldott, de magas színvonalú, kifinomult hangversenyek elsősorban az orgonamuzsikára épülnek. Az OrgonaPont nyáresti sorozatot a Filharmónia Magyarország 2014-ben indította, igazgatóját, Szamosi Szabolcsot orgonaművészi tevékenységéért Liszt-díjjal tüntették ki a közelmúltban.

A szegedi Dóm templomban tartott koncert repertoárján Couperin, Bach, M. Marais művei szerepelnek. Előadóik: Nagy László Adrián orgona, a Trio Sospiri, Bodrogi Éva szoprán, Krommer Lúcia viola da gamba és cselló, illetve Kónya István lant. A Dialógusok című előadás tartalmában egy Bach és Couperin közötti hajdani, a két mester komponálási technikáiról folytatott beszélgetésre utalnak. Az erről szóló levelezés ugyan elveszett, ám zenetörténészek sora utal rá. A koncert ezt a levelezést szeretné megjeleníteni, Couperin- és Bach-­művek zenei összefüggéseivel és kapcsolódások bemutatásával. A zenei darabok dialógusként állnak össze egy folyamattá, a kamaracsoport és az orgona válaszolgatásával.

Korábban a vásárhelyi Református Ótemplomban tartottak koncertet, ahol az 1896-ben Oláh Ferenc és felesége, Posztós Sára adományaként felszentelt orgonát szólaltatták meg a fellépők. A Soukenik János mester által 9692 koronáért készített kétmanuálos, húsz változatú orgona igazi különlegességnek számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában