Október 6.

2020.10.06. 17:17

Így emlékezett meg Kossuth az aradi vértanúkról – Hallgassa meg!

Október 6-án Aradon végezték ki a 13 honvédtisztet.

delmagyar.hu

Az idős Kossuth Lajos. Fotó: Wikimedia Commons

1849. október 6-i dátum nem egy véletlen dátum volt a honvédtisztek kivégzésére. Ez egy üzenet volt, hiszen 1848 október 6-án tört ki a harmadik bécsi forradalom, ahol a feldühödött tömeg az akkori császári hadügyminisztert meglincselte. Direkt tették ezt a dátumot a magyar forradalom és szabadságharc leverésének, vérbefojtásának napjává.

Haynau, akire nemcsak a szabadságharc leverését, de a megtorlást is bízták, hírhedté vált az aradi tizenhármak kivégzése után Európa szerte. 1850-ben Haynau Londonban meglátogatott egy sörgyárat, a Barclay & Perkins brewery-t, ahol két ( állítólag magyar vagy osztrák ) kocsis felismerte, sárral és ürülékkel dobálták meg, majd összeverték, a következőket ordibálva: „Down with the Austrian butcher!”, vagyis le az ausztriai mészárossal!. Az eseményről a sörgyárnál is megemlékeztek egy emléktáblával:

Fotó:Wikipédia

 

Ha szeretne október 6-ről bővebben olvasni, itt megteheti:

https://www.delmagyar.hu/egyperces/ma-van-az-aradi-vertanuk-napja-2-6885738/

1890. szeptember végén Kossuth Lajosnak fonográf hangfelvétele készült, mellyel az aradi vértanúkra emlékezett. Kövessék a feliratot a hanggal együtt, úgy könnyebben érthető ez a 130 éves hangfelvétel.

[embed]]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában