Dokumentumfilmet készítettek a helyiekkel

2021.08.31. 13:59

Szatymazon forgatott filmet Szőke András

Szőke Andrással augusztus közepén több Csongrád megyei településen is össze lehetett futni, ezúttal a Dél-Alföld még néhány évtizede is létező hagyományos paraszti világát „pásztázta” háromfős stábjával.

K. A.

Barna Károly és Szőke András.

Fotó: Kémeri Attila

Balástyán is felvettek néhány interjút, de forgattak Szentes környékén is.

Szatymazra egy egész napjuk jutott, a Szeged környéki egykori tanyavilágról, a szatymazi gazdálkodás mindennapjairól kérdezték interjúalanyaikat. A dokumentumfilmes stábot Kémeri Attila kommunikációs szakember és Barna Károly polgármester kalauzolta a településen. Szőke András Szentesen született, a Horváth Mihály Gimnáziumban Bácskai Mihály színészosztályába járt. 1981-ben Budapestre költözött, a Horizont moziban takarítóként, más helyeken masszőrként dolgozott.

Rendezőként számos korszakos underground filmet jegyez, legtöbbjükben színészként is jelen van. A teljesség igénye nélkül: Vattatyúk, Európa Kemping, Kis Vakond, Zsiguli, Hasutasok... Díjai: Balázs Bé­­la-díj (1993), Párhuzamos Kultúráért díj (2002), Szentes Városért Emlékérem (2008), Karinthy-gyűrű (2016).

A kétezres évek közepére Szőke barátjával, Badár Sándorral együtt kitört az underground filmvilág relatív ismeretlenségéből, gyakori szereplője lett talkshow-knak, stand-upoknak és más médiaeseményeknek. Legfrissebb játékfilmje a Badár Sándorral közösen jegyzett „Delelő obsitos és a fekete bárány” címet viseli. Ez a film kizárólag a szerzők jelenlétében és részvételével, beszélgetéssel vegyítve kerül közönség elé – könnyen lehet, hogy hamarosan Szatymazon is delel majd az obsitos...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában