Szegedi hírek

2022.01.31. 19:19

Textilbe varrt érzelmek

Ami más művésznek a festék, az agyag vagy éppen a márvány, az Fodorean Pásztor Gyöngyi számára a textil. Különleges képeiből hétfőn nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Fotó: Kuklis István

A brassói születésű, később Aradon letelepedett, de több mint tíz éve a Viharsarokban, Dombegyházán élő alkotó első alkalommal mutatta be Szegeden műveit, noha munkái Románia és Magyarország mellett az USA-ban, Kanadában, Svájcban és Nagy-Britanniában is magángyűjtemények részét képezik. 

 

A tárlatmegnyitón Gerendeli György pedagógus, Dombegyház korábbi alpolgármestere méltatta a textilművészt, akinek legkedvesebb témái közül a szakrális elemeket, a misztikumot, a jó és rossz világban vívott küzdelmét emelte ki. A színpompás, változatos textúrájú, háromdimenziós alkotásokból öröm, bánat és hit egyaránt tükröződik. Több műben visszatérő motívumként szerepelnek a fák mellett a kapuk és az emberi kezek.

– Kiérződik munkáiból, hogy a művész meditatív alkat. Egyik példája ennek A nyomor című alkotása. A kezek megjelenítése emberi cselekvések eredményére utal. A kéz az, amely tud simogatni, teremteni, áldást osztani, de amely kegyetlenül ütni is képes – fejtette ki a pedagógus, majd kitért az alkotások festményszerűségére. 

 

– A színek, formák, anyagok lényegében absztrakt festménnyé állnak össze az alkotó harmonizáló szándékai szerint – fogalmazott. 

 

 

Fodorean Pásztor Gyöngyi lapunknak elmondta, már gyermekkorában is nagy rajongója volt a textilnek, a babaruhák különböző textúrájának. Cseperedvén rajongása igazi szenvedéllyé, az önkifejezés legfőbb eszközévé vált számára. Az alkotófolyamat során mindig a gondolat és az érzés születik meg benne először, ahhoz választ illő anyagot, ám később a szándék és a textúra kölcsönösen hatnak egymásra, olykor a felhasznált anyag egészen más irányba tereli kezdeti terveit.

A kiállítás február 28-ig megtekinthető az Agóra nyitva tartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában