Szegedi hírek

2022.02.01. 19:41

Két királynő a színpadon

Magyarországon először a Szegedi Nemzeti Színházban mutatják be Gaetano Donizetti Maria Stuarda című operáját április 8-án.

A közönségtalálkozón kiderült, botrányokkal terhes bemutatótörténete miatt kerülhette el a hazai reflektorfény Donizetti Maria Stuarda című operáját. Fotó: Kuklis István

Hogyan lehetséges, hogy a bel canto operáknak ezt a gyöngyszemét, amelyet Donizetti az egyik legjobb darabjaként tartott számon, eddig elkerülte a hazai teátrumok reflektorfénye? Dinyés Dániel zenei vezető a keddi közönségtalálkozón elmondta, ennek legfőbb oka a mű kalandos bemutatótörténete. 

 

Ez az opera két egyenrangú primadonnát igényel az angliai Erzsébet és a skót Mária szerepére, az ő összecsapásukat követheti végig a közönség. A nápolyi premieren azonban a két primadonna összeverekedett, majd a király betiltotta, miután felesége elájult Stuart Mária kivégzésének jelenete alatt. 

 

A Szegedi Nemzeti Színházban az opera koncertszerű változatát élvezheti majd a közönség. A zenei vezető kiemelte, a bel canto operákban akkora énekesi teljesítmények vannak, amelyek díszlet és jelmez nélkül is óriási élményt garantálnak. 

 

A címszerepben Kolonits Klárát, Erzsébet szerepében pedig Boross Csillát hallhatják majd a nézők. Kolonits Klára elmondta, nagy öröm számára ez a szerep mindenekelőtt azért, mert a Maria Stuarda-ból tékozlóan ömlik a téma és a szépség. Boross Csilla hozzáfűzte, az elmúlt években alakított, sok kemény, drámai szerep után igazi lelki felüdülést jelent számára visszatérni a finomabb, nőiesebb szerephez. 

 

A Talbot karakterét alakító Cseh Antal szintén örömét fejezte ki szerepével kapcsolatban, amiért ez alkalommal komoly bel canto szerepkörben léphet színpadra azután, hogy az elmúlt időszakban főképp buffó szerepekben csillogtatta tehetségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában