Szegedi hírek

2022.02.04. 13:30

Új tárlatok nyíltak a Somogyiban

Délkelet-ázsiai barangolás és két múltidéző tárlat is várja a látogatókat a Somogyi-könyvtárban. A kiállításokon India érdekességeivel, régi házassági tradíciókkal és a könyvtár első igazgatójának életútjával is megismerkedhetnek.

Munkatársunktól

Makra Péter szegedi tervezőmérnököt 2010-ben Az Év Indiai Embere Díjjal méltatták. Fotókiállítása február 21-ig megtekinthető. Fotó: Kuklis István

Három új kiállítással várja a látogatókat a Somogyi-könyvtár az elkövetkezendő hetekben. Makra Péter tervezőmérnök fotótárlatán az indiai Himalájában található, Kis-Tibetként is nevezett Ladak tartomány érdekességeivel ismerkedhetnek az érdeklődők. 

 

A szegedi műszaki szakértő 2010-ben önkéntesként dolgozott a zanglai királyi vár felújításán. Az építészeti szakemberek, restaurátorok, Távol-Kelet-kutatók célja az volt, hogy megmentsék az összeomlástól az észak-indiai kolostort. 2010 augusztusában ugyanis többévnyi csapadék zúdult le Ladakh­ra, több mint száz város és falu szenvedett beláthatatlan károkat. Makra Péter az elsők között érkezett a katasztrófa sújtotta területre. Áldozatos munkájáért abban az évben elnyerte az Indiai Köztársaság legmagasabb erkölcsi elismerését, „Az Év Indiai Embere Díjat”. 2017 tavaszán újra felkeresték, hogy segítse a világ egyik legelszigeteltebb helyén található Matho Lámakolostor felújítását. Az élményeit bemutató fotókiállítás február 21-ig megtekinthető. 

 

A Papírforma szerint című tárlattal a Házasság hete programsorozathoz csatlakozott az intézmény. Az érdeklődők válogatást láthatnak a Somogyi-könyvtár Helyismereti gyűjteményébe a közelmúltban bekerült dokumentumokból, így többek között házassági iratok, esküvői emlékek, kiadványok, régi fotográfiák örökítik meg az emberi sorsoknak ezt a fontos momentumát. 

Forrás: Kuklis István

 

A harmadik tárlattal pedig a 175 éve született Reizner János jogász, régész és történész emléke előtt tisztelegnek, aki a Somogyi-könyvtár első igazgatója, a városi múzeum alapítója és a Szeged története című, négykötetes monográfia megalkotója volt. Kötetei a mai napig jelentős kiindulópontjai a várostörténeti kutatásoknak. A kiállítás részletesen feltárja Reizner János életének fontos momentumait és jelentős életpályáját. 

 

A két múltidéző tárlat március 2-ig megtekinthető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában