Nem örökös kiváltság a szabadság

2022.03.15. 16:41

1848 egy értékrend

Ünnepi mûsor és koszorúzás Szentesen, március 15. Fotó:Kárpáti Lajos

A Kossuth-téren emlékeztek a városban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulójára. Ünnepi beszédében Szabó Zoltán polgármester kiemelte, 1848 egy értékrend, egy kiállás mindenért, mi legfontosabb a hazának és az embernek.

 

– Március 15-e, szabadságharcunk kezdete jelképe szabadságunk iránti és önrendelkezésünk olthatatlan vágyának – emelte ki ünnepi beszédében Szabó Zoltán, Szentes polgármestere. – 174 év távlatából is mi lehet, ha nem más, mai is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek fő mondanivalója, mint a béke, a szabadság, a testvériség, az egyetértés, egyenlőség elveinek tisztelete és minden körülmények között azok megtartása – fűzte tovább gondolatait a polgármester.

 

A városvezető ezt követően Petőfi Nemzeti dalával emlékezett, majd Kossuth Lajost idézve a demokrácia, a parlamenti önállóság és a szabadság aktualitására hívta fel a figyelmet. – Kossuth ezen gondolatai a mai napig kényszerűen aktuálisak. Manapság is történelmi időket élünk. A béke esélye hol közelebb, hol távolabb van tőlünk, de soha a reményét el nem veszíthetjük – szögezte le a polgármester.

A gimnazisták adtak ünnepi műsort a Kossuth téren. Fotó: Kárpáti Lajos
Forrás: Picasa

– Szentes városa is őrzi érzelemből, tisztességből és becsületből 1848 emlékét és jeles fiainak emlékét. 1848 egy értékrend, egy kiállás mindenért, mi legfontosabb a hazának és az embernek. Széthúzás helyett összefogás kell, rabiga helyett szabadság kell, zsarnokság helyett önállóság kell, becsmérlés helyett megbecsülés kell, ínség helyett jólét kell, háború helyett béke kell. De el nem feledjük, a szabadság nem adatik ingyen, és nem is örökös kiváltság. Minden áldott nap újra és újra közösen kell tennünk érte – zárta szavait a polgármester.

 

Az ünnepi gondolatok után a Horváth Mihály Gimnázium dráma-tagozatos diákjai adtak műsort, majd a megemlékezés koszorúzással zárult a Kossuth téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában