Szegedi hírek

2022.03.17. 12:56

Farmerben és bőrdzsekiben csábít Don Giovanni – Galéria

Modern feldolgozásban láthatja a szegedi közönség Mozart kétfelvonásos operáját.

Munkatársunktól

Szeged 2022.03.17. a Don Giovanni opera fotós próbája a Szegedi Nemzeti Színházban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A Don Giovanni bemutatóját pénteken este tartják a nagyszínházban. A címszereplő a feslett életű kalandor archetípusa, akinek egyetlen életcélja a szebbik nem minél több tagjának elcsábítása. 

 

– Don Giovanni a világ legnagyobb nőcsábásza. Próbálkozik itt is, ott is. Úgy gondolom, ha nem sikerül, számára az nem kudarc. Maga a próbálkozás, az újabb és újabb kihívás és lehetőség élteti. Ez a fajta életvitel azonban nem maradhat megtorlás nélkül – mondta Szélpál Szilveszter, aki a kettős szereposztásban Sándor Csabával alakítja Don Giovanni karakterét. 

 

A közönségtalálkozón Horváth Csaba rendező úgy fogalmazott, noha az opera merev műfaj, a szegedi társulat nyitott az új elképzelésekre. Ez a csütörtöki, sajtó számára nyílt próbán be is bizonyosodott. Don Giovanni farmernadrágban és bőrdzsekiben hódít, baseball sapkával és napszemüveggel álcázza magát. Kritikus szolgája, a Cseh Antal által megformált Leporello pedig kapucnis pulóverben és sportcipőben zsörtölődik. A produkció jelmeztervezője Benedek Mari Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, a díszletet pedig két ifjú tehetség, Kiss-Benedek Kristóf és Kalászi Zoltán álmodta meg. 

 

A pályáját táncművészként kezdő rendező az előadásban nagy hangsúlyt fektetett a mozdulatok kifejező erejére. – Az operaénekesek is izgalmas kihívásnak tartják, hogy azon kívül, hogy gyönyörűen eléneklik a történetet, a testük kifejezési eszközeivel erősítik, formázzák a karaktereiket. Meggyőződésem, hogy a színészet a talpnál kezdődik és a fejtetőnél végződik. Egy testtartás is hihetetlenül beszédes tud lenni – fejtette ki Horváth Csaba. 

A további szerepekben Ferenczy Orsolyát, Kriszta Kingát (Donna Anna), Dobrotka Szilviát, Horák Renátát (Donna Elvira), Máthé Beátát, Bordás Barbarát, Varga Annát (Zerlina), Kelemen Dánielt (Masetto) és Tötös Rolandot (Don Ottavio) láthatja majd a közönség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában